Slovenačka pošta zove poštare i vozače iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovenačka državna pošta Pošta Slovenije (PS) donela je odluku da zbog manjka vozača i poštara te kadrove potraži u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Uprava je potvrdila da će novim radnicima uz radne dozvole obezbediti i obavezan kurs slovenačkog jezika za koji država daje subvenciju, i platiti ispit iz poznavanja Ustava Slovenije i poštanskih propisa.

Odluka slovenačke pošte izazvala je ogorčenje zaposlenih, odnosno njihovih sindikata, pišu slovenački mediji.

Poštari navode da pismonoša u Sloveniji mora da dobro poznaje slovenačke i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka.

Plate poštara i vozača u Pošti Slovenije relativno su male, a poštarski sindikat žali se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga da približi komercijalnim firmama koje se bave sličnim uslugama, navela je agencija Hina.

U upravi slovenačke pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o “mizernim” platama, navodeći kako prema službenim podacima neto plata njihovog pismonoše iznosi u proseku 810 evra, da mogu zaraditi i bonus i da dobijaju dodatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prevoza na posao i s posla.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay