Stranac u Nemačkoj manje plaćen od Nemca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako imaju iste kvalifikaciju i rade isti posao, stranci u Nemačkoj po pravilu imaju manju platu od Nemaca, a razlika prosečne plate iznosi čak 22 procenta.

Prema analizi nemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Velt, prosečna bruto plata u Nemačkoj za osobe koje rade puno radno vreme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. iznosila je 3.209 evra mesečno.

Zaposleni koji imaju nemačko državljanstvo zarađivali su prosečno 3.294 evra, dok su stranci prosečno zarađivali 2.463 evra. Razlika je, dakle, 22 odsto. Ali, i između stranaca postoje razlike.

Najlošije su plaćeni zaposleni iz zemalja iz kojih poslednjih godina dolazi najviše potražilaca azila (Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosečno zarađuju 1.839 evra bruto. I te razlike važe za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake.

Prema analizi Savezne agencije za rad, i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju delimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Nemci zarađuju prosečno 2.313 evra bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosečno 1.918 evra bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše potražilaca azila, kao pomoćni radnici zarađuju prosečno 1.647 evra bruto.

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba). Nemci zarađuju prosečno 5.333 evra bruto, stranci 4.960 evra bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 4.394 evra bruto. Razlike se uočavaju i kad Nemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao.

Najmanja razlika između Nemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica Nemci recimo zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 1.655 evra bruto.

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Nemačkoj ne nedostaje radne snage generalno. Jer, u prošloj godini je bilo prosečno 796.000 nepopunjenih radnih mesta, dok je nezaposlenih bilo prosečno 2.300.000, dakle tri puta više. Ukupno je posao u 2018. u Nemačkoj tražilo prosečno 4.400.000 osoba.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay