TV Vojvodine PONOVO zapošljava “na lizing”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Pokrajinski javni servis, Radio-televizija Vojvodine, potpisao je novi ugovor sa agencijama koje posreduju u zapošljavanju, vredan 200 miliona dinara.

Plan je da preko konzorcijuma Montop HRS i Laboris HRS bude angažovan 371 radnik, a ugovor će važiti sve dok obezbeđeni novac ne bude potrošen, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

U sindikatu Nezavisnost, odakle su pre godinu dana zbog angažovanja agencija podneli i krivične prijave, upozoravaju da ponovo ima nejasnoća, a da nadležni ne reaguju.

“Radimo isti posao, ali nemamo iste beneficije”, opisuju svoj status radnici RTV, koji su angažovani preko agencija, ili kako u žargonu kažu, na lizing.

Najveći problem je, kažu, što nemaju sigurnost, odnosno što im ugovor o radu može biti prekinut svakog trenutka. Početkom nedelje RTV je ponovo angažovao agencije i ponovo za to izdvojio 200 miliona dinara.

“To je sad nastavak loše prakse, po meni. Osnovni problem je što smo mi krivičnu prijavu podneli još pre godinu dana i što po njoj još ništa nije urađeno. I dalje je u policiji, tako nam je reklo Tužilaštvo”, kaže Darko Šper iz sindikata Nezavisnost.

Naime, taj sindikat je podneo krivičnu prijavu prošlog januara protiv odgovornih lica u konzorcijumu sastavljenom od tri agencije. Razlog je ponuda za učešće u javnoj nabavci koja je, tvrde, bila zasnovana na lažnim podacima.

Prethodno su i rukovodstvo javnog servisa upozorili da je agencija Optimum MV-NS u oktobru 2018. pred Prekršajnim sudom osuđena zbog kršenja Zakona o radu. Bez obzira na to, ugovor je tada potpisan.

Ovog januara razlika je to što firme Optimum više nema u konzorcijumu. “Ali se formirala nova agencija na istoj adresi, sa sličnim delatnostima, čak je isti čovek koji je bio nekad zakonski zastupnik Optimuma, osivač nove agencije”, dodao je Šper.

Izvor: N1

Foto: screenshot