X
  • English
X

Posao

Vapaj slovenačkih poslodavaca za stranim radnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Situacija sa manjkom kvalifikovanih radnika u Sloveniji se pogoršala, budući da se u proteklih šest meseci skoro 50 odsto poslodavaca suočilo s nedostatkom kadrova, pri čemu velike kompanije u tome imaju udeo od 70 procenata, piše agencija STA.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nedostatak je najizraženiji u ugostiteljstvu (69 odsto), građevinarstvu (62%), socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti (62%) i u prerađivačkoj industriji (56%), navodi se u tekstu.

Poslodavci zapošljavaju strance kako bi ublažili situaciju, ali i kadrova iz bivših jugoslovenskih republika sve je manje.

Slovenačke organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mere za rešavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promovisanje ekonomskih migracija.

Generalni sekretar Udruženja poslodavaca Slovenije (ZDS) Jože Smole kaže da je zapošljavanje stranih radnika jedan od ključnih načina za rešavanje ovog pitanja.

Prema Zavodu za zapošljavanje, broj dozvola za rad povećan je sa 14.811 dozvola u 2015. godini na 18.049 prošle godine. Ove brojke ne uključuju pojedinačne boravišne dozvole, od kojih je 1.180 izdato u 2015. godini, a 2018. čak 20.889.

U prva četiri meseca ove godine 9.693 stranaca dobilo je boravišne dozvole u Sloveniji. Međutim, dobijanje tih dozvola ne znači automatski dobijanje radne dozvole u nadležnoj administrativnoj jedinici.

Većina regrutovane strane radne snage je iz bivših jugoslovenskih republika. Slovenija je prošle godine izdala 16.596 radnih dozvola građanima Bosne i Hercegovine, 1.281 građanima Hrvatske i 140 građanima Srbije.

Povezane vesti

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Pixabay