Većina radnika NE ISKORISTI pauzu – poslodavcima POKLONE pola MIL. EUR

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

U Srbiji trećina radnika u privatnom sektoru ne iskoristi vreme za pauzu u toku radnog vremena, na koju zakonski ima pravo, dok 69 odsto radnika u tom sektoru ne iskoriste celu pauzu, podatak je organizacije Pobuna Srbija.

Prema podacima ove organizacije, koji su objavljeni na njihovom Instagram profilu, svakog radnog dana, po osnovu nekorišćenja pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima poklone oko 448.000 evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on


Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 8. aprila do 15. jula 2019. godine, piše.

Prema rezultatima koje navodi Pobuna Srbije, razlog koji zaposlene sprečava da koriste pauzu je nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla i strah od toga da će im to zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac.

Preko 80 odsto onih koji ne koriste celu ili pauzu uopšte, ne znaju na koliku pauzu imaju pravo, dodaje ova organizacija.

Pa tako, građevinski radnici koji rade 10h dnevno u 95 odsto slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta a zapravo je minimum 45 minita. Isti slučaj je i sa vozačima, trgovcima ali i radnicima u proizvodnji kojima se u nekim firmama vreme za odlazak i toalet odbija od vremena za pauzu.

Iz ove organizacije podsećaju da je pauza u toku radnog dana zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od četiri do šest sati i pauza se računa u radno vreme.

Zaposleni koji rade od četiri do šest sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena, a oni koji rade osam sati imaju pravo na najmanje pola sata, dok oni koji rade 10 sati, mogu da odmaraju najmanje 45 minuta u toku radnog vremena.

Izvor: BIZLife/Pobuna Srbije

Foto: BIZLife