(R)evolucija u Majkrosoftu: Roboti umesto novinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Majkrosoft će desetine novinara koji rade na portalu MSN zameniti veštačkom inteligencijom i automatizovani sistemi će odlučivati koji će se članci objavljivati, piše u BBC.

Za odabir članaka iz raznih medija i fotografija te kreiranje naslova na stranici MSN trenutno su zaduženi novinari. Taj zadatak će preuzeti veštačka inteligencija, rekli su izvori za Sijetl tajms.

Majkrosoft je rekao da je to promena u sklopu evaluacije poslovanja.

“Poput ostalih kompanija redovno evaluiramo naše poslovanje. To može rezultirati povećanim investiranjem u određenim segmentima i, s vremena na vreme, pregrupisanjem u drugim. Te odluke nisu donete zbog trenutne pandemije”, stoji u saopštenju Majkrosofta.

Majkrosoft, poput drugih tehnoloških kompanija, plaća medijima za korišćenje njihovog sadržaja na svojoj internet stranici.

Međutim, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji će članci da se nađu na portalu MSN.

Oko 50 honorarnih novinara izgubiće ugovor s Majkrosoftom do kraja juna, piše Sijetl tajms, ali stalno zaposleni neće dobiti otkaz.

“Pomisao da nas mogu zameniti mašine je demorališuća”, kazao je jedan od novinara koji više neće raditi za Majkrosoft.

Neki otpušteni novinari su ukazali na mogućnost da veštačka inteligencija ne može poznavati striktna pravila uređivanja, pa bi na veb stranici mogli završiti neprikladni sadržaji.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay