Vrhunski kvalitet od proizvodnje do skladišta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Da bi jedan lek imao i očuvao vrhunski kvalitet nije dovoljno pratiti najviše standarde samo u proizvodnji i kontroli leka, već je neophodno i distribuirati, skladištiti i čuvati taj lek u skladu sa najvišim zahtevima farmaceutske industrije.

Vrhunski kvalitet farmaceutskog proizvoda najvažniji je zadatak u „Hemofarmu“, ističu iz te farmaceutske kompanije koja je deo nemačkog koncerna Štada.

Otuda se, i u sistemu skladištenja i čuvanja leka, sve procedure sprovode u saglasnosti sa najvišim evropskim zahtevima dobre proizvođačke prakse, sa takozvanim GMP standardom.

„Hemofarm“ se danas može pohvaliti jednim od najkvalitetnijih i najskupljih skladišnih sistema u svetu. U tom smislu i automatizovano visokoregalno skladište u Vršcu, sa svojih 15.840 paletnih mesta, nesvakidašnji je i najmoderniji objekat takve namene na Balkanu i među najsavremenijim u svetu, ističu iz kompanije.

„Skladištenje, centralno razmeravanje i distribucija su izuzetno važni procesi, jer su za svaki materijal propisani odgovarajući ambijentalni uslovi koji moraju da budu ispoštovani u svim fazama proizvodnje, skladištenja i distribucije. Skladišta su i validirana, baš kao i transport, a validaciona dokumentacija jedna je od najzahtevnijih“, objašnjava menadžerka skladišnog poslovanja i jedan od vodećih inženjera u kompaniji Hemofarm Monika Ostojić.

Automatizovano visokoregalno skladište pravo je čudo haj-tek tehnologije i jedinstveno rešenje skladišno-transportnog sistema.

Objekat se prostire na površini većoj od jednog hektara, a unutar njega je klimatizovano više od 140.000 metara kubnih. Tok materijala se ostvaruje isključivo računarski vođenim procesom.

„U skladištu je, pored neposrednih izvršilaca, zaposlen i pažljivo odabran tim stručnjaka različitih usmerenja, kao što su: farmaceuti, tehnolozi, IT inženjeri, elektroničari, mašinski inženjeri, saobraćajni inženjeri. Stalna poboljšanja u optimizaciji procesa kontinuirani su izazov za naš multidisciplinarni tim“, rekla je Monika Ostojić.

U svim Hemofarmovim fabrikama (u Vršcu, Šapcu, Dubovcu, Banjaluci i Podgorici) najviši principi dobre proizvođačke prakse utkani su u ciklus nastajanja i trajanja leka, a nakon implementacije SAP informacionog sistema, logističko poslovanje je podignuto na najviši nivo.

„Povezivanje poslovnih procesa na SAP, donelo je nove prednosti u smislu transparentnosti svakog procesa. Ovim sistemom zadaju se i komande za transport, obzirom da je integrisan sa MFC originalnim sistemom za transport firme Westfalia“, ističe Ostojić.

Sa svojim visokokvalitetnim farmaceutskim preparatima „Hemofarm“ je prisutan na tržištima 38 zemalja, među kojima su i Rusija, zemlje Evropske unije, Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i tako dalje.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo