Za negu starih Nemaca stan, hrana i 1.200 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Žene u Sivcu, gde je teško naći bilo kakav posao, uče nemački jezik u nameri da se dobro pripreme i dođu do posla negovateljice starih osoba, na kojem može da se zaradi i 1.200 evra mesečno.

Čuvanje baba i deda od preko 80 i 90 godina postalo je spasonosno rešenje za egzistencijalne probleme, posebno Sivčanki u petoj i šestoj deceniji, koje se ovde teško zapošljavaju, ali su u Nemačkoj izuzetno tražene.

Iskustva na radu u kućama starih i bolesnih osoba u Nemačkoj su različita, ali je, ipak, manje naših žena koje su se otuda vratile ili dale otkaz, nego onih što tamo ostaju do tri meseca i ponovo odlaze posle obaveznog povratka u Srbiju zbog viznog režima.

Tim poslom može biti nezadovoljan samo onaj ko ne želi da radi. Svako ko krene treba da je svestan da će tamo čuvati bolesnu ili dementnu osobu, da to nije lako, ali će biti u prilici da za nedelju dana zaradi više, nego za dva meseca na većini poslova ovde.

Pre nego što sam pošla u Nemačku, radila sam u prodavnici za 15.000 dinara mesečno. U Nemačkoj imam besplatan stan i hranu, i još dobijam nedeljno 300 evra za brigu o baki, koja mi je poverena na čuvanje, kao i o njenoj kući, kaže Mica Blagojević, koja poslom u Nemačkoj želi da iškoluje i treće dete.

Druga sagovornica, Ana Cmiljanić, ovog leta je prvi put radila kao negovateljica u Nemačkoj i kaže da nije dobro prošla, jer je morala da podiže i premešta starca od 100 kilograma, pa je dala otkaz. Uprkos lošem iskustvu, ova mlada Sivčanka će ponovo ići da čuva neku staru osobu, kojih u Nemačkoj ima mnogo.

Naše žene nalaze posao gerontodomaćica, uglavnom, preko posrednica, koje uzimaju proviziju od 200 evra. To je zasad lakši način nego preko agencija, koje uplaćuju i staž, a novac usmeravaju na račun u Srbiji – 70 odsto u evrima, a ostatak u dinarima.

Preko agencije se može zaraditi i više od 1.200 evra mesečno, zavisno od težine zdravstvenog stanja osobe, koja se neguje.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay