Zakerberg podstiče RAD OD KUĆE, ali ako se presele sledi – MANJA PLATA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Mark Zakerberg nedavno je izjavio da u narednih pet do 10 godina očekuje da će polovina zaposlenih u kompaniji Fejsbuk raditi od kuće.

Međutim, to ne znači da će zaposleni moći da primaju velike plate iz Silicijumske doline i da žive u nekom ruralnom području.

Izvršni direktor Fejsbuka izneo je planove kompanije po pitanju rada od kuće na video-konferenciji sa zaposlenima. Zakerberg je rekao da će Fejsbuk “agresivno” zapošljavati ljude koji će raditi od kuće, mada neće svim zaposlenima biti dozvoljeno da trajno rade od kuće, bar na početku.

A oni koji odluče da rade iz mesta gde su troškovi života niži, trebalo bi da očekuju i smanjene plate.

Pixabay

“To znači da ako živite u mestu gde su troškovi života drastično niži ili je niža cena rada, onda će i plate u tim mestima biti nešto niže”, rekao je Zakerberg.

Kompanija već plaća svoje radnike na osnovu lokacije sa koje rade, ali Zakerberg je rekao da zaposleni koji rade na daljinu moraju da obaveste Fejsbuk ako se presele pre 1. januara 2021. godine.

“U tom trenutku ćemo prilagoditi platu vašoj lokaciji. Biće ozbiljnih posledica za ljude koji nisu iskreni u vezi s tim”, rekao je i naglasio da će i porezi biti uzeti u obzir.

Nedavno istraživanje radnika u tehnološkim kompanijama zaliva San Franciska utvrdilo je da je da bi dve trećine njih razmislilo o seljenju iz skupe oblasti ako bi mogli da rade na daljinu.

Pexels

Zakerberg je rekao da je istraživanje rađeno unutar kompanije pokazalo da, od zaposlenih koji su rekli da bi želeli da rade na daljinu sa punim radnim vremenom, oko 45 odsto njih je bilo “prilično sigurno” da bi se preselili na neko drugo mesto ako imaju tu mogućnost, a 30 odsto je reklo da bi se možda preselilo. Oko 60 odsto od ukupnog broja njih reklo je da bi se radije preselilo u manji grad.

Otprilike 95 odsto zaposlenih u Fejsbuku trenutno radi od kuće zbog epidemije koronavirusa.

Zaposlenima u kompaniji koji su u mogućnosti da rade od kuće rečeno je da će im to biti omogućeno do kraja godine, a gigant društvenih medija takođe očekuje da većina njegovih kancelarija ostane zatvorena do 6. Juna.

Prva velika kompanija odlučila: Rad od kuće može i ZAUVEK


Zaposleni u Fejsbuku rade od kuće do kraja godine


Izvor: BIZLife

Foto: Beta AP

Komentari 1

  1. Djuradj

    Ozbiljna diskriminacija s jedne strane. S druge odlična stvar za poslodavca, jer se razbija tkivo zaposlenih, i zaposleni vremenom postaj pojedinac suočen sa organizacijom (to je i danas, u odsustvu sindikata, ali vremenom će to postati još više)..