Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Posle 30 godina ponovo izvoz pšenice iz Srbije u Egipat

Izvoz pšenice iz Srbije u Egipat trebalo bi da počne u decembru ove godine, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je na konferenciji za novinare kazao da je projektom Ministarstva, Evopske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženja “Žita Srbije” postignuto da Srbija posle 30 godina dobije sertifikat za izvoz pšenice u Egipat.

“U poslednjoj nedelji novembra planirana je tehnička provera srpskih skladištetnih kapaciteta za izvoz pšenice, a posle toga će prve količine žita iz Srbije krenuti u Egipat koji je trenutno najveći kupac pšenice na svetu”, rekao je Nedimović.

Dodao je da, za razliku od prethodnih godina, pšenica u Srbiji sada ima visok kvalitet.

“Ove godine je više od tri miliona tona pšenice proizvedeno na 16.000 hektara, a od toga će za izvoz biti oko dva miliona tona”, kazao je Nedimović.

Ministar je rekao da postoje i pregovori o izvozu kukuruza u Kinu i Indoneziju, da se “srpske žitarice usmere na tržišta koja najbolje plaćaju”.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da Srbija ima velike potencijale u sektoru poljoprivrede, a da će “izvoz njene pšenice ka geografskim destinacijama koje su platežno dobro sposobne”, omogućiti da proizvodi Srbije budu konkurentniji na tržištu.

“Nastavićemo da pružamo podršku srpskim proizvodima i njihovim proizvođačima kako bismo pomogli da se što bolje plasiraju na tržištu”, kazala je ona.

Direktor Sektora EBRD za agrobiznis Jugoistočne Evrope, Miljan Ždrale je rekao da je poljoprivreda jedan od najvažnijih pogona za razvoj ekonomije Srbije.

“Studijska analiza žitarskog sektora Srbije omogućila nam je da prevaziđemo tehničke prepreke za izvoz srpske pšenice u Egipat”, rekao je Ždrale i dodao da se na taj način postiže i promocija poljoprivrede Srbije.

Najavio je da će u cilju te promocije sledeće godine biti “Žitarski kongres” u Srbiji kako bi se razmenjivala iskustva iz izvoza.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Piše: T. K.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE