Posle Golubačke, kreće rekonstrukcija još jedne tvrđave u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle Golubačke, kreće rekonstrukcija još jedne tvrđave u Srbiji

  Potpisan memorandum o razumevanju kojim je zvanično obeležen početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam kod Kladovu, u okviru projekta “EUzaTebe- za kulturno nasleđe i turizam”.

  Memorandum je potpisan između oppštine Kladovo i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u ime Nemačke razvojne saradnje, koja sprovodi projekat. Sredstva za radove obezbeđuje Evropska unija u iznosu od 1,3 miliona evra.

  Svečanom potpisivanju prisustvovali su ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović, i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

  Nekadašnje strateško vojno utvrđenje danas je jedan od simbola Kladova, a njegova obnova predstavlja važan korak ka razvoju turističke atraktivnosti ovog regiona. Projekat podrazumeva rekonstrukciju dela kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kao i kapije, letnje pozornice i priobalne kule u „Malom gradu“.

   

  Matić: Srbija prošle godine ugostila milion i osamsto turista

  Konferenciju je otvorio ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i tim povodom izjavio:

  “Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju otvaramo put za početak radova na rekonstruciji tvrđave Fetislam koja predstavlja izuzetan primer srednjovekovnog spomenika na reci Dunav. Donacijom u vrednosti od 1.3 miliona evra, zajedno sa sredstvima iz projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom u iznosu od 1 milion evra, Evropska unija će pomoći rekonstrukciju i očuvanje gotovo pet vekova istorije i kulture za buduće generacije“.

  Na konferenciji se obratila i Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i istakla:

  „Programiranjem IPA sredstava i drugih fondova koji su nam dostupni u smislu multilateralne razmene pomoći, mi kao ministarstvo u dogovoru i saradnji sa svim drugim ministarstvima prioritizujemo šta je ono što zaista donosi ekonomski rast. Turizam je najpogođenija grana tokom COVID pandemije, i nama je zaista neophodno jedno dugoročno, promišljeno i strateški dalekosežno investiranje u održivi turizam“.

  Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije ovom prilikom je izjavila da su pored ulaganja u infrastrukturu planirana i kreditna sredstva za podsticanje kvaliteta turističke ponude 2021. godinu, kao i vaučeri za podsticanje domaćeg turizma.

  „Takođe, pokrenuli smo centralni informacioni sistem E turista koji će znatno unaprediti administraciju, ali i marketinško planiranje i bezbednost u turizmu, kao i projekat digitalizacije kulturno turističke ponude Srbije“, izjavila je Matić, ističući da je Srbija prošle godine ugostila skoro milion i osamsto stranih turista, čime je oborila sopstveni rekord.

  Projekat usmeren na razvoj turizma

  Saša Nikolić, gradonačelnik Kladova, zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u;

  „Značaj revitalizacije srednjovekovne tvrđave Fetislam za opštinu Kladovo je ogroman. Funkcionalni značaj izvedenih intervencija, kroz adekvatnu prezentaciju kulturno-istorijskih spomenika i pružanje usluga u turizmu, uticaće direktno na lokalni socio-ekonomski razvoj unapređenjem turističke ponude ne samo opštine Kladovo već i Donjeg Podunavlja i istočne Srbije“, rekao je Nikolić.

  “EU za kulturno nasleđe i turizam” je deo projekta #EUzaTebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE