Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sigurna glavobolja zbog hrane

    Pritisak na poslu, stres, zatvoren prostor, malo sna… Toliko je valjanih razloga koji zadaju glavobolju. Ne mora to da bude ona migrenska kada su mrak, tišina, da vas niko ništa ne pita, šaka lekova sve što vam treba. Ovo su one podmukle koje ne puštaju i koje vas, pre svega čine nervoznim.

    Kada je već poslovna situacija kakva jeste, trebalo bi da znate da postoji i hrana, baš kao i pića koja uzrokuju glavobolju. Ako su neki od ovih kandidata na vašoj listi omiljenih, probajte da ih izbegavate (da bar sistemom eliminacije ustanovite glavne krivce vaše glavobolje). Dakle…

    Alkohol. To ste iskusili mnogo puta. Alkohol za sebe vezuje vodu, tako da je glavobolja neminovna. Dehidrirali ste! Uzimajte sveže voće i povrće kako biste povratili izgubljenu tečnost na najsigurniji način i pobedili dosadne bolove.

    Čokolada. Da, da. U sebi ima dosta tiramina koji blokira apsorpciju seratonina iz te iste čokolade, ali samo kada ste pod stresom. Tada je izbegavajte jer su velike šanse da vas zaboli glava. Inače, ako patite od migrene, za vas čokolada jednostavno ne postoji!

    Kafa. Redovno uživate u šoljicama kafe i shvatite da vam ne prija i odjednom prestanete sa ovim običajima. Imaćete probleme sa glavoboljom. U svakom slučaju, nikada naglo ne ostavljajte kofein.

    Veštački zaslađivači. Većina kao zamenu za šećer koristi ove zaslađivače koji su sigurni okidači za glavobolje. Svi koji sadrže aspartam idealni su za ovakve bolove. Bolje sladite, recimo, fruktozom.

    Sir. Ovo se uglavnom odnosi na starije sireve koji sadrže veliku koncentraciju tiramina. Plavi sir, parmezan ili Gauda pomažu da naše telo slabije apsorbuje protein, ali zato taj tiramin dospe u krv bez problema i glavobolja je tu.

    Sladoled. Svima nam je iz detinjstva poznata glavobolja kada prebrzo pojedemo porciju omiljenog smrznutog slatkiša. Ova se pojava naziva „smzavanje mozga“. Hladnoća je odličan okidač za migrenu.

     
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE