6 načina da identifikujete ko je lider među vašim zaposlenima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prepoznavanje sutrašnjih lidera danas je od vitalnog značaja za dugoročni uspeh vaše kompanije. Organizacija mora postaviti struktuiran plan za kontinuitet liderstva.

Ovaj tekući zadatak mora biti suštinska komponenta strategije rasta organizacije.

ZAŠTO JE VAŽNO?

Lideri su agenti koji igraju transformacionu ulogu u naporima organizacije da prevaziđu izazove na tržištu. Ako se vaša organizacija suočava sa liderskim vakumom u datom trenutku, onda neće biti u mogućnosti da postigne svoje ciljeve rasta.

Da biste demonstrirali posvećenost vaše organizacije prema inovacijama i visokokvalitetnim proizvodima i uslugama, potrebni su vam lideri koji imaju ovlašćenja i kredibilitet koji su potrebni da motivišu zaposlene da ispune ovaj cilj.

Suočite se s tim: koren svakog uspešnog biznisa je blagovremeno donošenje odluka. Ako nemate lidera da donesu takve odluke, onda će posao prolaziti pored vas, a vi ništa nećete postići.

Kako se pronalaze lideri među zaposlenima?

Fokus na visoko potencijalne performanse

Performanse zaposlenih definišu sposobnost i stručnost. To je parametar koji morate imati u vidu da identifikujete lidera, ali pogledajte izvan performansi. Ono što vam takođe treba je sposobnost zaposlenog, želja za napredovanjem i ukupni potencijal.

Neki pojedinci nisu isključeni da budu lideri, iako su njihovi rezultati na višem kraju skale. Oni nemaju kapacitet da igraju ulogu rukovodstva i zadovoljni su svojim sledbenicima. Zbog toga bi potencijal trebalo da nadmaši performanse kao parametar kada se radi o mogućem lideru u budućnosti.

Napomena nivoa upravljanja

Kod pojedinca se mora osećati da ulaže u ciljeve kompanije i trebalo bi da se vide njegova profesionalna dostignuća kroz prizmu rasta kompanije.

Zapitajte se: „Da li zaposleni proaktivno daje predloge za poboljšanje procesa ili pokazuje interesovanje da izađe izvan svog izveštaja kako bi postigao opipljive rezultate za organizaciju?“ Ako je odgovor da, onda ste verovatno identifikovali zaposlenog koji ima ulogu budućeg lidera.

Da li su odgovorni?

Zaposleni koji se zalažu za odgovornost i kada je neuspeh u pitanju mogu se identifikovati kao lideri. Ako vidite pojedince koji se sklanjaju kako ne bi preuzeli odgovornost za svoje postupke onda oni nisu za ulogu vođe. Lideri se ne plaše da budu odgovorni za neuspeh.

Obrasci multitasking sposobnosti

Ako mislite da ste identifikovali potencijalne lidere među svojom radnom snagom, dajte im neke dodatne odgovornosti. Da li mogu da rade sa dodatnim zadacima koje ste im dodelili, ili im je teško da rade više stvari u isto vreme?

Odgovor na ovo pitanje je važan jer svi lideri moraju istovremeno izvršiti više od jednog zadatka i izvesti to na najbolji mogući način zahvaljujući svojim sposobnostima.

Dokazi empatije

Emocionalna inteligencija

Da li je pojedinac dobar timski igrač?
Da li on ili ona pomažu drugima? Ili stavljaju druge ispred sebe?
Da li on ili ona izdvajaju vremena za interakciju sa drugim zaposlenima?
Da li se zaposleni fokusira na izgradnju ličnih odnosa?
Da li je zaposleni osoba?

Ako je odgovor na ova pitanja nedvosmislen da, onda znate da ste identifikovali nesebičnu osobu koja daje težinu ličnim vezama. On ili ona imaju sposobnost da konstruktivno koriste razumevanje ljudi u korist organizacije.

Poseduje veštinu komunikacije

Svi lideri imaju izvanredne veštine komunikacije. Potražite osobu koja ima mogućnost da objasni ideje na jasan i koncizan način; neko ko se bavi specifičnostima i ko ima sposobnost da sluša.

Ako ste u mogućnosti da identifikujete zaposlenog koji ima ove kvalitete i više, morate početi da pripremate ovu osobu za vodeću ulogu u vašoj organizaciji.

Izvor: BizLife/ FastCompany

Foto: Pixabay

Piše: D.A.