Njima je slobodno vreme svetinja, zaštićena zakonom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Francuzima već godinu i po dana Zakon o isključivanju iz službenih korespondencija štiti njihovo slobodno vreme.

Službeni pozivi, poruke i mejlovi nisu dozvoljeni van radnog vremena. Ako šefovi dosađuju, zaposleni od januara 2017. mogu da ih tuže.

Za Francuze je slobodno vreme svetinja. Za njih nema tog posla koji ne može da sačeka kraj pauze. Izležavanje u parku ili ručak u restoranu tradicionalni su recepti za odmor. Drugo važno pravilo je da u slobodno vreme nema razgovora o poslu, kao ni poruka, poziva i mejlova od šefova.

Poslu je mesto isključivo u kancelariji, kažu Parižani. Nije retko ni da se naljute ili uvrede ako ih neko opterećuje “kancelarijskim tegobama” van radnog vremena.

Iskustva su, ipak, podeljena. I dok jedne šef nikada ne zove posle posla, drugi nemaju mira ni kada izađu iz kancelarije. One koji to ne žele, od navalentnih šefova i otkaza štiti nedavno donet zakon.

Propisi su jasni, van kancelarije zaposleni ne mora da čita ili odgovara na službene prepiske. Ako ga nadređeni zbog toga kazni, slučaj može da završi na sudu.

“Što se Francuske tiče, vidi se da poslovna sfera prelazi malo i u privatni život. Ali i ovde kao i u drugim zemljama pretpostavljam da to zavisi od nivoa i funkcije. Što je viša pozicija, veća je i odgovornost, što znači da će češće morati da odgovara na pozive i mejlove i van radnog vremena, nekad i vikendom ili dok je na odmoru. Ali što se tiče nekih poslova koji ne nose veliku odgovornost, vrlo dobro se zna kada se završava radno vreme”, navodi Olivije Andro iz Udruženja potrošača.

Zakon o diskonekciji ili pravo na isključivanje na snazi je nešto više od godinu dana. Kult slobodnog vremena suprotstavio se kulturi preopterećenosti poslom.

Francuski sindikati davno su se izborili za radnu nedelju od 35 sati. Pošta je i pre donošenja zakona svoje zaposlene oslobodila obaveze javljanja van radnog vremena, osim u hitnim situacijama.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay