Postoji LOGIKA U ZALJUBLJIVANJU: 5 koraka do objašnjenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Postoji LOGIKA U ZALJUBLJIVANJU: 5 koraka do objašnjenja

  Zaljubljivanje je strast, iracionalno je, nekontrolisano, divlje… Da može da ga prati logičan sled, ma i bilo kakva logika, deluje nemoguće. Ipak, postoji formula po kojoj se zaljubljivanje dešava.

  Heti Rombuts (Hetty Rombouts), danska istraživačica, intervjuisala je studente i zaključila da postoji pet koraka do zaljubljivanja, prenosi Psychology Today. Kako smatra autorka, ovi koraci su isti, nepromenjivi za većinu ljudi.

  Prvo, osoba koja sreće drugu osobu treba da bude voljna da se zaljubi. Onaj ko je u srećnoj vezi, žena koja ima malu bebu, ili razočaran u ljubav nije baš voljan da se zaljubi, i njihovo putovanje završava se ovde.

  Kada je ova osoba, nazovimo je Lana (u originalnom tekstu Emily), spremna da se zaljubi, potrebno je da sretne osobu koja privlači njenu pažnju. To može da bude zato što je osoba atraktivna, ali ponekad je samo da se osoba “pojavi”. Ova osoba postaje njena čežnja.

  Treće, Lani je potreban i najmanji signal interesovanja njene “ciljne” osobe, kao što je osmeh ili klimanje glavom kao neka vrsta odobrenja kada ona iskazuje mišljenje.
  Sada možemo da idemo do koraka br. 4 kada ostavljamo Lanu samu nekoliko sati ili dana tako da njena mašta i snovi mogu da se “rascvetaju” i šire…
  zaljubljivanje1
  Sada je Lana spremna da sretne njenu “ciljnu” osobu ponovo. U ovom poslednjem koraku, ta osoba treba samo da pokaže drugi znak očigledne zainteresovanosti, na primer osmeh, i Lana je već zaljubljena.

  Šta možemo da naučimo iz ove studije “kritičnih osećaja”? Zaljubljivanje pomaže da se održi odnos na početku. Ljubav je na početku uglavnom zasnovana na strasti. Intimnost treba da se razvija, a privrženost da ojača i zameni tu strast koja, i kod “najljubavnijih” odnosa, vremenom izbledi.

  Ova studija daje jedan neočekivan uvid u “ljubavnu hemiju”. Dok ljudi koji su zaljubljeni misle da je on ili ona “jedini”, to bi, u stvari, mogli biti i neki drugi. Kada smo spremni da se zaljubimo, nismo suviše izbirljivi. To se menja s vremenom: posvećenost i intimnost rastu kako strast opada. Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima, čak i razvedeni parovi nedostaju jedno drugom, iako su preživeli loš brak. Kada strast izbledi i primećujemo da naš partner nije tako izuzetan kao što smo mislili, možda ipak shvatimo da su intimnost i privrženost došli do stepena kada je naš voljeni/a postao i naš jedini/a.

  Tekst je zasnovan na materijalima iz knjige: Reber, R. (2016). Critical feeling. How to use feelings strategically.

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE