Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Potpisan ugovor o prodaji PKB-a kompaniji Al Dahra

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su danas sa kompanijom Al Dahra iz Iriga ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po ceni od 105,055 miliona evra.

Matična kompanija kupca je Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

[preporucene_vesti ids=”306105″]

Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na prodajnu cenu biće dodata i cena za stado PKB-a prema popisu koji će biti urađen neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Državni skretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović koji je sa Kadaimom Abdulahom Al Darejem iz Al Dahre potpisao kupoprodajni ugovor rekao je da će cena za stado biti nešto više od 17 miliona evra.

“Počinje novi period za PKB i za Srbiju”, kazao je Stevanović i dodao da veruje da će kupac PKB-a ispuniti ugovorene obaveze.

[preporucene_vesti ids=”306055″]

Al Dahra će, prema ugovoru, investirati 30 miliona evra u tehnologiju, mehanizaciju i obnovu stada.

Svim radnicim PKB-a, kojih je 1.706, po rečima Stevanovića biće ponuđen posao, ali su procene da je optimalno da taj kombinat u naredne tri godine ima 1.000 radnika.

Onima koji budu višak, kako je ranije dogovoreno sa sindikatom, biće ponuđene otpremnine od 450 evra po godini staža.

“Al Dahra ima novac, znanje i tehnologije koje će preneti u Srbiju”, kazao je Kadaim Abdulah Al Darej.

Na tenderu je početna cena za ponuđenu imovinu PKB-a bila određena u iznosu od 50 odsto procenjene vrednosti i iznosila je oko 104,55 evra.

Izvor: Beta

Foto: Pexels

What's your reaction?

Komentari

  • Branka

    Arapi i "Arapi" su poznati poljoprivrednici.

  • zec

    Na tenderu JEDNA ponuda ? I prošlo. To što to nije po zakonu, koga briga. Početna cena je 50% od procenjene ???? pa gde to ima????.....ima tamo gde se prodaje tuđe......

  • Pera

    Još jedan u nizu “bisera” uspešnih poslovnih poduhvata aktuelne vlasti. Zbilja uspešna “prodaja”, zapravo davanje u bescenje državnih strateških dobara. Arpska firma inace ima ogromno iskustvo u poljoprivredi i stočarstvu, eto celu pustinju zasadiše...Sramotan potez vlasti, opljačkaše penzionere, opljačkaše Beograd, rasprodaju sve što mogu, bićemo gosti u vladtitoj zemlji. Interesantna paralela sa tenderim za Sava centar, odbiše vrlo dobru “Deltinu” ponudu, kažu treba Beogradu, a PKB koji je hranio Beograd, ne treba ? U čemu je tu tajna, možda u proviziji ?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE