Poverenik: Kontrolorima u gradskom prevozu NE MORATE da dajete lične podatke - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Poverenik: Kontrolorima u gradskom prevozu NE MORATE da dajete lične podatke

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas neustavnom i nezakonitom odluku Skupštine grada Beograda da kontrolori u gradskom prevozu putnicima koji nemaju kartu uručuju elektronske prekršajne naloge.

  Šabić je u pismu gradončelniku i predsedniku Skupštine grada Beograda (Siniši Malom i Nikoli Nikodijeviću) naveo da je ta akt podzakonske snage, i ne biti osnov za “pravo kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju”.

  “Ustav Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti”, naveo je Šabić.

  U pismu koje je objavljeno i na sajtu poverenika, ukazano je da je ustavom određeno da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, a po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti obrada ličnih podataka dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osobe o čijim se podacima radi.

  Poverenik je naveo i da se značaj uređenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje, ali da se to mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a navedena odluka izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

  “Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće neželjene reakcije građana, i da ne bi bilo potrebe da se preduzimaju drugi koraci u skladu sa ovlašćenjima poverenika”, piše u pismu.

  Skupština grada Beograda juče je usvojila izmene Odluke o javnom linijskom prevozu po kojoj će kontrolori u gradskom prevozu moći putnicima, ukoliko nemaju kartu da uručuju elektronske prekršajne naloge.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Onda ne moraju ni kartu da plate. Niko. Od silnih prava gradjani zaboravili na obaveze. Šta sa onima koji plaćaju? Kako to funkcioniše u drugim zemljama?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE