Nepoverenje: Korisnici nisu oprostili Fejsbuku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nepoverenje: Korisnici nisu oprostili Fejsbuku

  Posle nedavnih skandala o privatnosti na društvenoj mreži Facebook postavljaju se pitanja da li se i koliko promenilo korišćenje društvenih mreža u svetu.

  Poverenje korisnika se promenilo značajno, ali upotreba društvenih medija i ne toliko, piše Forbes.

  Samo 24 odsto korisnika interneta iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da će Facebook učiniti sve da zaštiti privatnost korisnika u budućnosti, rezultati su istraživanja “YouGov”.

  Poverenje se naročito smanjilo među mladim ljudima, ističu u istraživanju.

  U sličnom istraživanju, broj onih koji su se saglasili da Facebook štiti privatnost je opala sa 79 odsto u 2017. godine. na 27 odsto posle incidenta sa “Kembridž analitikom” i podacima korisnika na Facebook-u.

  I dok je samo šest odsto korisnika Facebook-a u Ujedinjenom Kraljevstvu razmotrilo brisanje svojih nalooga, mnogi su preduzeli akcije da ograniče mogućnost kompanije da koristi i prodaje njihove podatke.

  Jedna trećina je uvela restrikcije u korišćenju Facebook-a. Četvrtina je prestala da deli svoju lokaciju na toj društvenoj mreži.

  U SAD je 44 odsto korisnika u istraživanju “Thomson Reuters” reklo da je promenilo podatke o privatnosti na društvenoj mreži i počelo manje da ih deli sa svojim prijateljima i pratiocima. Njih 80 odsto je istaklo da je to zbog negativnih priča o Facebook-u i privatnosti na toj mreži.

  Kao rezultat, istraživačka kompanija “eMarketer” procenjuje koliko će opasti korišćenje te mreže.

  “Dok je stepen korišćenja u Aziji i dalje jak, u Severnoj Americi je primetno da se ne menja mnogo, dok je u Evropi manji rast kao i u drugim delovima sveta”, kaže istraživačka kompanija.

  Zapravo, finansijski direktor Facebook-a je upozorio da je prema rezultatima “Q1” kompanije da se u Evropi možda po prvi put smanjuje korišćenje te društvene mreže.

  Iz Facebook-a ipak tvrde da efekti nisu materijalni.

  “Neki korisnici su izabrali opciju da promene mogućnosti da budu targetirani, što smo očekivali, ali to se nije desilo u velikim razmerima”, kažu iz kompanije.

  Jedna stvar je, kako kaže Forbs, jasna – problem sa privatnosti je tu i otvoren je.

  I dok taj problem još uvek nije pogodio društvene medije po novčaniku, verovatno je da će uticati na njih u skorijoj budućnosti, posebno imajući u vidu da će Kalifornija, matična država te kompanije, razmotriti donošenje zakona o unapređenju prava privatnosti potrošača.

  Izvor: Forbes

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE