Poznatom trgu status KULTURNOG DOBRA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poznatom trgu status KULTURNOG DOBRA

  Trg Terazije u Beogradu dobio je status kulturnog dobra, odnosno prostorne kulturno-istorijske celine, a na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i odlukom Vlade Srbije.

  Kako Zavod navodi u saopštenju koje je dostavljeno medijima, formiranje “Terazija” započeto je početkom 19. veka po nalogu Kneza Miloša.

  Njegova urbanistička politika izričito je nalagala širenje Beogradske varoši van šanca i to prinudnim iseljavanjem srpskih trgovaca iz Savamale i parcelisanjem prostora koji se protezao pravcem od nekadašnje Stambol kapije na Trgu Republike ka današnjoj Slaviji.

  “Uvodeći vodu u varoš, Turci su na određenim rastojanjima podizali kule na koje su vodovodnim cevima uzdizali vodu. Jedna od tih kula bila je na mestu gde je danas Terazijska česma. Ove kule Turci su zvali ‘terazije za vodu’. Od tog naziva, kada je u 19. veku počela izgradnja nove Beogradske varoši van šanca, ceo kraj od Starog i Novog Dvora do blizu Stambol-kapije nazvan je Terazije, ime koje se zadržalo do danas”, piše u saopštenju.

  Terazije danas imaju ulogu glavnog tranzitnog “trga” u okviru kojeg se nalaze objekti od visokog državnog značaja, stambene zgrade, ustanove kulture, hoteli, ugostiteljski objekti, javni spomenici i parkovi.

  “Terazije su poput Knez Mihailove ulice jedna od najstarijih i najpoznatijih gradskih ambijenata, gde se istorija i tradicija prepliću. Vrednosti nematerijalne baštine prepoznate su u kulturnim pojavama dugog trajanja, starim zanatima i kafanama, prvim hotelima, kao i pojavama proisteklim iz savremene istorije”, poručuju iz Zavoda.

  S obzirom na to da se vezuje za srpske vladare i vladarske dinastije Karađorđević i Obrenović, značajne pojedince i istorijske događaje, kao i da su se u okviru ovog prostora nalazile i nalaze značajne institucije, on je značajan za proučavanje društvene istorije Srba, zbog čega je i dobio status kulturnog dobra.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE