Pravi med ne može biti jeftiniji od 900 dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravi med ne može biti jeftiniji od 900 dinara

  Ako kupujete med u nekoj od prodavnica u Srbiji, upozoravaju upućeni, šansa da kupite pravi prirodni med koji dolazi iz pčelinjaka vam je najviše 33 odsto.

  Ovakve rezultate, objašnjava predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljub Živadinović, dala su ispitivanja Instituta za veterinarstvo iz Beograda od pre nekoliko godina, a stanje se od tada nije promenilo.

  Srbija, kako kaže Živadinović, ima sasvim dovoljno meda, ne samo za svoje potrebe, već i da ga izvozi, i to u vrednosti koja prevazilazi godišnju vrednost izvoza junećeg mesa. Ali, to nije dovoljno da se na rafovima prodavnica nađe kvalitetan proizvod, pišu Večernje novosti.

  “U Srbiji oko 15.000 pčelara koji godišnje u 808.000 registrovanih košnica proizvedu od 6.000 do 10.000 tona meda. Od te količine izveze se između 2.000 i 3.000 tona, a ostalo podmiruje tržište Srbije.”

  Nažalost, malo toga pravog meda, stiže na rafove prodavnica. Imamo mi, naravno, sporadične zaplene i povlačenja iz prodaje, ali to nije dovoljno. Zakon je, kako objašnjava Živadinović, predvideo adekvatne mere, ali, kao i u mnogim stvarima kod nas, problem je primena propisa.

  Živadinović objašnjava kako je taj, neispravni med, daleko jeftiniji i od otkupne cene za prirodni, pčelinji med. “Bagremov med otkupljuje se po ceni od oko 500 dinara za kilogram, i to bez ambalaže, bez etikete, bez ikakvih dodatnih troškova”, kaže Živadinović.

  “Međutim, imamo slučajeva da se po nižoj ceni proizvodi koji se prodaju kao med, mogu kupiti u prodavnicama. Pitam se, kako se to može izvesti, ako se zna da se na otkupnu cenu meda, da bi bio plasiran na tržište, mora dodati i marža, koji je oko 20 odsto, porez, troškovi otkupa, analiza, ambalaža, etiketa, transport…”, navodi on.

  Samim tim, pravi, pčelinji med u prodavnici bi trebalo da košta oko 900 dinara. Nažalost, dok god je narod siromašan i pazi na svaki dinar, falsifikati će nalaziti svoje naivne kupce…

  Teško prepoznati lažni med

  Čak i iskusni pčelari teško mogu da prepoznaju falsifikate u teglama. Često falsifikat izdaje neprirodna, kristalna bistrina, koja kod prirodnog meda gotovo nikad nije prisutna. Ako jasno vidite kroz teglu “šumskog meda” onda je jasno da to nije to, kaže on.

  Jednostavno ne treba ni postavljati pitanje jesu li proizvodi koji se prodaju kao med opasni po zdravlje. Kupovinom falsifikata dobijate razne obične šećere, ili neke još gore proizvode, kaže Živadinović.

  Izvor: B92, Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE