Pred sam početak: KORONA otkazala NAJVEĆE sajmove turizma, automobila...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pred sam početak: KORONA otkazala NAJVEĆE sajmove turizma, automobila…

  Pored straha po zdravlje u čitavom svetu, koronavirus sve više uliva zebnju i u globalni ekonomski krvotok. Proizvodnje staju ili usporavaju, neki najavljuju čak i otpuštanja, otkazuju se putovanja, kao i najveći svetski sajmovi.

  Najnovije “žrtve” virusa su ITB Berlin 2020, najveći sajam turizma na svetu, sajam automobila u Ženevi, ali i derbi italijanskog fudbalskog prvenstva…

  ITB Berlin 2020 je otkazan samo pet dana pred početak. Razlog za otkazivanje je opasnost od širenja koronavirusa Covid-19 i restriktivna odluka lokalnih vlasti koje su značajno ograničile dozvole za održavanje masovnih skupova.

  Od organizatora je traženo da svaki učesnik sajma dokaže da ne dolazi iz ugroženih područja zahvaćenih epidemijom koronavirusa i da nije imao direktne susrete sa nekim ko je iz tih područja. Takav zahtev je praktično nemoguće ispuniti posebne ne u slučaju berlinskog sajma turizma koji okuplja preko 10.000 izlagača iz 180 zemalja sveta i ima više stotina hiljada posetilaca.

  ITB sajam se održava već 54 godine i u njegovoj dugoj istoriji se nije desila slična situacija, saopštio je predsednik upravnog odbora sajma Diter Volf.

  Ovaj sajam turizma je zajedno sa londonskim World Travel Market sajmom najveći na svetu prema broju učesnika, posetilaca i obimu dogovorenih poslova.

  “Je*** ovu histeriju!”, napisao je utučeni Mate Rimac nakon što je izašla vest da je automobiliski sajam automobila u Ženevi, tri dana pre otvaranja, otkazan zbog straha od širenja koronavirusa.

  Na jednom od najvažnijih međunarodnih auto-događaja, Rimac je trebalo da bude jedan od 180 izlagača. Autošou je otkazan nakon zvanične potvrde zaraženih Švajcaraca i odluke tamošnje vlade da se zabrane sva okupljanja sa više od 1.000 ljudi.

  Rimac je u svojoj objavi naveo da ih je vest zatekla na pola puta od Svete Nedelje do Ženeve, a da su tamo vozili tri automobila i da će ih svi troškovi organizacije stajati nekoliko stotina hiljada evra koji su “otišli u vetar”.

  Prema rečima direktora sajma, otkazivanje salona automobila koji svake godine okupi više od pola miliona posetilaca koštaće ženevsku ekonomiju najmanje 250 miliona evra.

  Nemačka aviokompanija Lufthansa saopštila je da će smanjiti broj kratkih i srednjih letova kao odgovor na epidemiju virusa korona.

  “U narednih nekoliko nedelja, broj kratkih i srednjih letova biće smanjen na 25 odsto u zavisnosti od daljeg širenja virusa”, saopšteno je iz te aviokompanije.

  Grupacija Lufthanse, u koju spadaju švajcarske i austrijske aviokompanije, takođe će smanjiti duge letove, a 23 aviona će privremeno biti prizemljena. Grupacija takođe istražuje mogućnost smanjenje radnih sati u nekoliko područja.

  Lufthansa još ne može proceniti finansijski “udar” na trenutna dešavanja.

  Četiri utakmice 26. kola italijanske Serije A odložene su zbog koronavirusa. Pošto je prvo najavljeno da će neki mečevi biti igrani iza zatvorenih vrata, Fudbalski savez Italije odlučio se na dodatni korak.

  Tako će četiri meča biti odložena, među njima i veliki derbi između Intera i Juventusa.

  Fabrička aktivnost u Kini pala je u februaru do sada nezabeleženom brzinom, što upućuje na veće štete u drugoj po veličini svetskojk privredi nego što se očekivalo, dok kineske vlasti poručuju da bi oporavak trebalo da bude brz ako se situacija s koronavirusom ne pogorša.

  U subotu je kineski zavod za statistiku objavio da je indeks menadžera nabavke (PMI) u februaru pao na rekordno niskih 35,7 bodova, sa 50 bodova u januaru.

  Podindeks proizvodne aktivnosti pao je u februaru na samo 27,8 bodova, s 51,3 boda u januaru, dok je pokazatelj novih narudžbi potonuo sa 51,4 na 29,3 boda.

  Ovi loši podaci pružaju prvi zvanični uvid u situaciju u kineskoj ekonomiji od izbijanja epidemije koronavirusa.

  Izvor: BIZLife/Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE