Predlog maturantima da naprave tri neopravdana 

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predlog maturantima da naprave tri neopravdana 

  Piše: Milenko Vasović

  Da imam tu moć nagovorio bih sve maturante u Srbiji da pobegnu sa preostala tri časa nečega što se valjda zove odbrana i bezbednost. No nadam se u pronicljvost srednjoškolaca i verujem da će oni i bez mog nagovora eskivirati ovu smaračinu.

  Naime, Ministarstvo prosvete je po predlogu Ministarstva odbrane u ovom polugođu za maturante uvelo nešto što nije predmet, što se neće ocenjivati, ali eto biće neke nastave. I to četiri časa ukupno. Za četiri časa može da se nauči – pa mnogo toga, recimo da puška ima kundak, da neprijatelj nikad ne spava i da “Beganova majka ne kuka”.

  Obrazovanje je dobilo, pa može se reći đevrek, i to onaj unutrašnji deo. Slučajno sam naleteo na nekog oficira koji je u kameru raportirao šta on to radi sa maturantima jedne beogradske gimnazije. Uniforma je saopštila da je to sve po nekom novom zakonu o vojnoj i materijalnoj obavezi, član 87a, ako sam dobro zapamtio. Ozbiljna stvar.

  Prema uputstvima Ministarstva prosvete ove teme mogu sa učenicima da obrađuju i razredne starešine. I baš me interesuje kako će o terorizmu ili već čemu da priča profesor matematike, likovnog ili francuskog jezika.

  Generacije i generacije su slušale taj predmet i ništa to nije pomoglo da se sačuva Jugoslavija. Razbijena je iznutra, a odgovorno tvrdim da je i Srbija manje ugrožena spolja nego što je mi sami podrivamo. Ili da maksimalno približimo zbivanja, da li bi neka žrtva na Novom Zelandu preživela da je odslušala ovu našu četvorosatnu nastavu.

  Verujem da će u narednih 20 godina više građana Srbije umreti od posledica paljenja guma i plastike po čitavoj zemlji, nego što će zajedno stradati od terorista, neprijateljske agresije pa i prirodnih katastrofa.

  Nije namera ovog teksta da se podsmeva onima koji se zalažu za uvođenje ove tematike u škole. Pitanje bezbednosti nije naivna stvar. Pojedinci porodice, pa i društvo – svi smo ugroženi sa raznih strana: narkomanija, eksploatacija, epidemije, zagađenja, terorizam, sajber kriminal … o mobingu i nasilju da i ne govorimo. Međutim, naš pristup je karikaturalan. Baš u skladu sa pojedinim predlagačima.

  Ovde je reč o sistemu koji je u magli, koji bi nešto hteo a ne zna šta hoće. A može biti i da je reč o perfidnoj militarizaciji društva – mic po mic. Nastava nekakve odbrane (verovatno po matrici od pre nekoliko decenija) samo je rezultat tvrdnji da su svi protiv nas, da nas mrze, da se sprema rat, da se zato naoružavamo…

  Mladi ljudi kada odu u instranstvo prvo što primete je opuštenost, tolerancija, učenje bez podvala, život bez tenzije i sukoba, solidarnost, sve suprotno od našeg načina.

  To je ono čemu decu između ostalog treba učiti. Ako ne može da im se ponudi ništa kvalitetno i novo, maturante treba zaštititi i odbraniti od besmisla i programa koji su sami sebi cilj. Bežanje sa takve nastave je baš to – dobar primer samozaštite.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • milijana

   Vasoviću, sedi, jedan. A kad zagusti tebe i tvoje smarače će braniti babe i dede koje su prošle predvojničku obuku, a ti ćeš da s....po medijima.

  • Jelena M.

   Gdjo milijana (napisala bih Vam ime velikim slovom, ali vidim Vi ste malim pa necu da se mesam), lupetate gluposti i nemate pojima sa zivotom. Tekst g.Vasovica je jedan u nizu odlicno oslikanog stanja naseg propalog drustva. Nazalost, sudbinu nas normalnih, pametnih i skolovanih odredjuje glupa masa neskolovanih primitivaca. G.Vasovicu, samo napred u pisanju ovakvih tema i svih ostalih koji ce mozda podici svest ovog glupog naroda.

   • Baki 55

    Bravo Jelena! Sve si rekla, nema potrebe da ponavljam. Ili možda treba? Mada, sumnjam da bi "milijana" shvatila.

  • Radojica

   Za džabe je pričati mnogim Milijanama u ovoj državi. ..Čovek ne oseca nikakve simptome kad mu se ispere mozak..

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE