Predsednik iz Pekinga: Za 10 dana otvaranje južnog kraka Koridora 10

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik iz Pekinga: Za 10 dana otvaranje južnog kraka Koridora 10

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Pekingu najavio da će za deset dana biti otvoren južni krak Koridora 10.

  “Moći ćete da idete ka Skoplju, ka Solunu, bez metra koji nije auto-put”, poručio je Vučić tokom obraćanja novinarima u Pekingu, gde predvodi delegaciju Srbije koja u Kini učestvuje na Drugom forumu “Pojas i put”.

  Najavio je i da će do kraja jula ili avgusta potpuno završiti istočni Koridor, a za dva meseca da će otvoriti i put Obrenovac–Čačak. Pre kraja godine očekuje da će biti završena i deonica Surčin–Obrenovac.

  Ukazao je da je prvog dana posete Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji. “Kinezi najviše od svih zemalja jugoistočne Evrope ulažu u Srbiju”, ukazao je Vučić.

  Vučić je rekao da će jedna od njegovih ključnih molbi kineskom predsedniku Si Đinpingu biti da Kina pomogne Srbiji da se uključi u tokove napretka veštačke inteligencije i robotizacije, u čemu je Kina prva u svetu.

  U narednih mesec dana biće potpisan i ugovor o kreditu za prugu Subotica – Novi Sad”, rekao je Vučić i ukazao da je potpisan i okvirni sporazum za prugu Beograd – Niš – Preševo – državna granica sa Severnom Makedonijom.

  Želimo da vozovi idu 160 kilometara na sat, time podstičemo biznis u Srbiji i rasterećujemo auto-puteve, poručio je Vučić dodajući da se prvi put u izgradnju metroa uključuju i Kinezi. “Ulazimo u novi investicioni ciklus ne praveći problem sa javnim dugom”, rekao je Vučić.

  Mihajlović na čelu Grupe za investicionu saradnju Srbije i Кine

  U Pekingu je potpisan Memorandum između ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva trgovine Кine o uspostavljanju radne grupe za investicionu saradnju.

  “Grupa za investicije je novo telo koje će se baviti unapređenjem trgovinskih i ekonomskih odnosa Srbije i Кine i investicijama u različitim oblastima”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović, koja je potpisala Memorandum.

  Mihajlović, koja će predsedavati grupom u ime srpske strane, navela je da je samo u saobraćajnoj infrastrukturi ukupna vrednost tekućih i planiranih projekata Srbije i Кine oko 7,5 milijardi evra i podsetila da je Srbija jedna od prvih zemalja koje su potpisale memorandum sa Кinom u vezi s inicijativom “Jedan pojas, jedan put”.

  “S radnom grupom za investicije Srbija će, na neki način, biti lider u celoj jugoistočnoj Evropi u svim projektima, pre svega infrastrukturnim, koji se tiču inicijative ‘Jedan pojas, jedan put'”, kazala je ona.

  Izvor: RTS, N1, agencije

  Foto: MGSI

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Svaka čast, autoput na Koridoru 10, krak ka Severnoj Makedoniji biće pušten u saobraćaj za desetak dana, obećavaju Vučić i Zorana i krajnje je vreme za to. On se gradi trideset godina. Počeo ga Milošević, nastavili ostali Koštunica, Tadić, a zalomilo se da ga završi i pusti u saobraćaj Vučić. On se žestoko spremao da preseče crvenu vrpcu još 2016. godine, ali nije mu se dalo. Autoput "Bratstvo i jedinstvo" građen je ručno krampom, lopatom i drvenim kolicima i sa domaćom radnom snagom, a sada je angažovana najsavremenija mehanizacija i tehnologija i svetska elita, kako kažu, u projektovanju i gradnji. Dakle gradnja autoputa je sada građen mnogo duže od Maršalovog “Bratstvo i jedinstvo”, a mnogo je skuplji i građen nestručno, a gde odoše onolike pare, zna se?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE