Kako su Rusi poludeli za našom šljivom

PinterestFacebookTwitterShare

Filip Radojičić je već sa 24 godine postavio na noge profitabilnu firmu Sanfrut, koja se bavi preradom voća, i uspeo da suve šljive izveze u Moskvu.  Našao se i među najuspešnijim mladim preduzetnicima magazina „Forbes“. Pored još nekoliko preduzetnika, Filip će podeliti svoja iskustva na desetom jubilarnom Business Cafeu čija je tema “Vrhunski srpski proizvod”.

Business Cafe održaće se 16. marta 2016. godine u 18h u Mikser Houseu. Ulaznice se mogu kupiti online ili na licu mesta sve do pre Business cafea u Mikseru.

Filip kaže da se od samog početka trudio da proizvodi budu izuzetno kvalitetni ali i konkurentni. “Kvalitet smo postigli tako što mnogo pažnje posvećujemo odabiru voća kao i samom procesu prerade. Cilj nam nije bio maksimiziranje profita već proizvodnja zdravih proizvoda bez konzervansa i drugih dodataka, verujući da će nas to dovesti do uspeha. U drugoj polovini prošle godine, počeli smo proizvodnju džemova i hladno ceđenih sokova, do tada smo radili samo proizvodnju suvih šljiva. Sada kada imamo veći asortiman proizvoda, najviše energije posvećujemo širenju prodajne mreže u Srbiji i promociji proizvoda u inostranstvu.

Iako je prvi predsednik Udruženja mladih privrednika Srbije (sada potpredsednik), i jedan od najmlađih izvoznika u Rusiju, ne smatra da je dostigao “san o uspehu”. “Koliko god su postignuti rezultati veliki, verujem da me čeka još dosta truda. Firma koju vodim još uvek je mlada, trenutno plaćamo zakupe za dve hale za preradu voća i halu za magacinski prostor i to predstavlja veliko opterećenje u radu. Cilj nam je da u naredne tri godine uđemo u investiciju izgradnje pogona za preradu voća i povećamo proizvodnju. Prošle godine ostvarili smo prvi direktan izvoz suvih šljiva u Rusiju, a ove godine i prvi izvoz sokova. To nisu velike količine ali je bitno da smo ušli u neke markete i da možemo očekivati nove porudžbine, s obzirom na pozitivne reakcije kupaca. U narednom periodu celokupan profit  ulagaćemo u povećanje proizvodnje kako bismo mogli da obezbedimo dovoljne količine i kontinuitet u isporukama na zahtevno inostrano tržište. Nadamo se da ćemo sa povećanjem proizvodnje uspešno širiti prodajnu mrežu.

Šta će Filip posavetovati sve mlade preduzetnike s obzirom da mu je bankrot visio nad glavom, ali je zahvaljujući upornosti i kvalitetu, uspeo? On kaže da je presudan optimističan stav u zemlji “pesimista”.

Buduće mlade preduzetnike bih posavetovao da na svom početku pažljivo slušaju svaki savet drugih ljudi ali da budu svesni da ogroman broj tih saveta ne bi trebalo da poslušaju. Kada počinjete svoj posao većina ljudi će vam reći da to ne radite, da u Srbiji samo na prevaru možete uspeti  i da bi trebalo da oprobate sreću u inostranstvu. Takvih saveta na mom početku bilo je dosta i ti saveti mogu uticati na mladog čoveka da odustane i pre nego što krene da se bori.

Ukoliko želite da se bavite preduzetništvom vaše razmišljanje mora da se bazira na optimizmu, na verovanju kako nešto može da se uradi. Takođe, budućim preduzetnicima bih poručio da ne ulaze u preduzetničke vode ukoliko nisu spremni i na eventualni neuspeh.

Mlade ljude koji planiraju da se bave poljoprivredom savetovao bih da osnivaju nove savremene voćnjake i da svoje proizvode prodaju udruženi jer samo tako mogu da za svoje proizvode naplate realnu cenu. Smatram da je proizvodnja hrane velika šansa za Srbiju, koja nažalot stoji neiskorišćena zbog našeg neznanja tj. načina proizvodnje.