“Bilo je to dugo putovanje”: TRI PRIJATELJA od neuspeha do multi milionskog biznisa (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Lai i njegova dva prijatelja Tan i Čong napustili su svoje sigurne poslove da bi uložili vreme i novac u posao koji će započeti od nule. Ispostavilo se da je ovo bio jedan od najpametnijih koraka u njihovim životima.

Počeli su tako što su pokrenuli prodaju muške garderobe preko interneta.

Ipak, nastupili su problemi kada je trebalo dostaviti proizvode. “Velike teškoće smo imali prilikom dostavljanja paketa. Mislim da celokupna logistička industrija tada nije bila prilagođena e-kupovini”.


Zato  je odlučio da uradi nešto povodom toga.

Mislio je da ovaj posao neće biti previše težak „Samo nabaviš nekoliko kamiona, budeš siguran da si isporučio pošiljku i to je to. Tako naivno sam rekao: Zašto ne otvorimo logističku kompaniju da rešimo taj problem? To će biti lako, za godinu dana ćemo završiti i naći ćemo nešto drugo da radimo”.

Ali, kada se mladi preduzetnici pronađu, prodaja je zapravo samo početak.

Ostavljajući sigurne poslove za sobom, maksimalno su se trudili da kupe polovni kombi i da pokrenu tehnologiju koja će regulisati servis isporuke. Firmu su nazvali Nindža Kombi i kombinaciju njihove modne linije i tehnologije isporuke koju su stvorili smatrali su “visoko sinergističkom”.


Nakon što su svoj servis osposobili u Singapuru, Nindža Kombi se proširio i na Maleziju i Indoneziju 2015. godine. Godinu dana kasnije, posao se proširio i na Vijetnam, Filipine i Tajland.

Godine 2014, Nindža Kombi je postao prva logistička kompanija u Singapuru koja isporuku prati u realnom vremenu.


„Cilj kompanije je sada da radimo na našoj profitabilnosti. Kompanija je u nekim zemljam profitabilna, u nekima je blizu da to postane”, naglašava Lai.

U 2018. godini  od investitora su dobili rekordnih 87 miliona dolara . Totalni profit kompanije je porastao do 300 miliona, i neki kažu da će postati jedna od azijskih kompanija koja je “teška” milijardu dolara, takozvana jednorog firma.

„Mi ne rastemo brzo, rastemo odgovorno. Za mene je to veoma jasno, fokusiramo se na ljude, na naše mušterije i građenje servisa za njih. Profit se može ostvariti samo uz sve ove korake”, zaključuje jedan od pokretača ove uspešne preduzetničke priče, Čang Ven Lai.

 

 

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Aleksandar

    Dali postoji mogučnost kod video da ima prevod za nas koji ne zmamo strane jezike.