GlutenNo – ukusna bezglutenska hrana za vas

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Stefan Đaković/Milos Lužanin

Firma GlutenNo postoji od 2016. godine i bavi se proizvodnjom bezglutenske hrane.

Vlasnik GlutenNo restorana je i sam oboleo od celijakije, doživotne intolerancije na gluten, pa je jedini lek bio stroga bezglutenska dijeta. Postavljanjem dijagnoze, bili smo suočeni sa neznanjem i siromašnom ponudom proizvoda bez glutena. U to vreme to je značilo da ukoliko sami ne napravite svoj hleb, slatkiš ili obrok – bilo je nemoguće kupiti ga.

Tako smo došli na ideju da otvorimo GlutenNo, kuhinju bez glutena, u kojoj će osobe sa alergijom na glutenske žitarice, intolerancijom na gluten, celijakijom i svi oni koji izbegavaju gluten, moći da uživaju u bezglutenskim specijalitetima.


Posle nekoliko godina eksperimentisanja sa recepturama, sada proizvodimo više od 20  jela. Kod nas možete jesti pizzu bez glutena, ručno pravljene njoke bez glutena, knedle, kekse, mafine, paste, sendviče i nekoliko vrsta hleba bez glutena.

Kako ssmo dobili ideju da se bavimo ovim poslom?

Bili smo pomalo umorni od prethodnih poslova. Rad u korporacijama je bio jako iscrpljujuć, obaveze na poslu i u porodici je bilo tesko uskladiti…Pomislili smo da bi bilo dobro da otvorimo bezglutensku kuhinjicu i započnemo svoj posao.

Firma je osnovana 2016. godine, prvo je Siniša Prostran izašao iz prethodnog posla, a ubrzo potom i supruga Ivana.

Sami smo postavili recepture, iznajmili lokal, kupili peći i krenuli da radimo. Počeci su bili jako izazovni, mnogo neoumica, nepoznacica, postavljanje tima – sve su to bili izazovi sa kojima smo se suočavali.

Fokus asortimana GlutenNo je bio na proizvodima od bezglutenskog brašna. S obzirom na to da bezglutenska ishrana podrazumeva isključivanje brašna od pšenice, raži, ječma i ovsa, eksperimentisali smo sa alternativnim žitaricama – pirinač, heljda i proso su okosnice nase proizvodnje sada.


Dobili smo sigurne, nutritivno izbalansirane proizvode. Jako smo ponosni na hleb koji spremamo sa puno ljubavi i smatramo da je jedan od kvalitetnijih na tržištu.

To je hleb od prosa, pirinča i heljde sa dugom fermentacijom. Pečemo ga svakog dana i nudimo svojim klijentima.

Pizza je naš favorit- ukusna, sveža, od tankog bezglutenskog testa.

Klijenti su prezadovljni, čak i oni koji nemaju problem sa glutenom komentarišu kako je preukusno, a dodatno kad je pojedu nemaju nikavu težinu u stomaku. Tada znamo da smo uspeli – ishrana bez glutena može  da bude zdrava, izbalansirana a pritom jako ukusna i da prija svima – ljudima koji imaju celijakiju, intoleracnciju ili alergiju na gluten, ali i svima ostalima.

Vremenom smo isključivali i ostale alergene, mleko , šećer… sad imamo deo proizvoda prilagođen i veganima i vegetarijancijma, slatkiše pogodne za ljude sa dijabetesom… U ponudi imamo i hand made njoke bez glutena, paste, palacininke, knedle…

Fokusirani amo na potrebe klijenta, na skoro pojedinačni pristup svakom ko uđe u restoran. Iako smo isključili mnoge alergene uvek imate nekog ko poželi zamenu ili isključivanje nekog od sastojaka pa im sa puno pažnje izlazimo u susret.


Pobornici smo organskog rasta u svakom slučaju, kako raste naše tržište rastemo i mi, kako rastu potrebe naših klijenata mi im se prilagođavamo…

Planiramo da iskoračimo dalje iz okvira restorana, da svoje proizvode distribuiramo kroz maloprodaje zdrave hrane, restorane, hotele… Možemo da se pohvalimo da neki od većh hotela već nude naše proizvode svojim klijentima.

Za sada smo na Novom Beogradu u Jurija Gagarina 14e, lokal 11, zgrada Ljubičica.
Celokupan asortiman možete videti na www.glutenno.rs

Čekamo Vas!

Izvor: PR tekst

Foto: Stefan Đaković/Milos Lužanin