Kako postati „sam svoj gazda“ sa 5 hiljada evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Srđan Mrđa, ekonomista

Većina ljudi, bez obzira da li su zaposleni ili ne, maštaju da imaju sopstveni biznis. Sam svoj gazda je nešto što bi svako voleo da bude. Nema šefa, nema stresa, a zarada ide samo vama. Koliko se preduzetništvo isplati u Srbiji i koje su sve mogućnosti, imajući u vidu celokupnu situaciju u Srbiji? Isplati se definitivno.

Ukoliko pitate mlade koliko bi bili spremni da investiraju u pokretanje sopstvenog posla, većina će reći da je to oko 5 hiljada evra. Sve preko toga bi bio ipak daleko veći rizik. Postoje poslovi koji bi mogli da se započnu sa ovim početnim kapitalom, pod uslovom da niste previše ambiciozni pa očekujete brzu i veliku zaradu. U tom slučaju inicajalno ulaganje mora biti veće, osim ukoliko niste smislili neku genijalnu ideju i nešto što se kod nas još uvek nije „probilo“.

Žene se uglavnom odlučuju za otvaranje salona lepote, frizerskog salona ili nešto slično. Sve je više njih koji se pored redovnog posla odlučuju za ovaj vid dodatne zarade. Računajte da ćete za rentiranje lokala plaćati bar 400-500 evra u zavisnosti od lokacije, plus komunalije oko 100-200 evra. Opremanje salona ogledalima, stolicama i ostalim potrebnim „alatom“ može se uraditi za par hiljada evra. Reklamiranje putem društvenih mreža, lepljenem plakata ili deljenjem letaka u komšiluku nije nešto što traži velike troškove, a veoma je bitno. Uz prosečan dnevnu zaradu od 5 do 10 hiljada (10ak feniranja, šišanja i farbanja), na kraju meseca, nakon svih odbitaka može vam ostati između 600 i 1000 evra.Nije velika zarada ali sigurno je bolja od dosadnog kancelarijskog posla od 300 do 400 evra.

Pored salona lepote, pripadnice lepšeg pola, odlučuju se i za cvećarstvo iako ovaj posao mogu podjednako dobro raditi i muškarci. Početna ulaganja u plastenik, sistem za zagrevanje, saksije i sadni materijal je oko 5-6 hiljada evra a uloženi novac vraća se već posle dve godine. Mesečna zarada kreće se od 400-500 evra pa naviše, u zavisnosti od obima.

Sa druge strane, muškarci se odlučuju za proizvodnju drvene ambalaže, kućnog nameštaja ili slično, otvaranje fast food lokala…Kod proizvodnje, ulaganja se takođe kreću oko 5-6 hiljada evra. Potreban vam je prostor od 30-40 kvadrata i alat kao što su bušilice, cirkular, kompresori za farbu i sve ostalo što ide uz to. Ukoliko „pogodite“ dobar posao, vrlo brzo ćete povratiti uloženi novac. Možda već posle pola godine.U zavisnosti od toga koliko radite, mesečno možete zaraditi i preko 1000 evra. Fast food restorani, ukoliko nađete dobru lokaciju, vrlo brzo se isplate.

Knjigovodstvo je najčešća ideja za mlade koji bi da budu „sam svoj gazda“. Pored programiranja, i računovodstvo zahteva „ulaganje“ u svoje znanje. Kursevi u trajanju od nekoliko meseci koštaju par hiljada evra. Sve što vam je potrebno je kompjuter što nije veliko ulaganje. Ukoliko se dobro izreklamirate imaćete lepu zaradu uz minimalne troškove. Prednost ovih delatnosti je što se mogu raditi od kuće. Primera radi, vođenje knjiga za jedan kafić naplaćuje se oko 100 evra. Za veće firme i skuplje. Održavanje sajta i administriranje mreže naplaćuje se oko 200-300 po jednoj firmi. Što više „klijenata“ imate, to je i zarada veća.

Ukoliko se odlučite za pokretanje sopstvenog biznisa, znajte da imate i pomoć države kroz subvencije do 250 hiljada dinara.Najčešće, subvencionišu se saloni lepote, proizvodnja odeće, automehaničarske radnje,knjigovođe,stomatolozi, proizvođači proizvoda od drveta, pekare, restorani brze hrane…. Pomoć države dosta znači jer ćete više para imati za proširivanje posla pa kroz par godina možete dosta zarađivati. Još samo da se odlučite i smislite ideju… i sledeće godine u ovo vreme….

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay