Neobično imanje u Srbiji: GRADSKA PETORKA uspešno se bavi poljoprivredom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Petoro mladih preduzetnika okupilo se pod imenom Organela da bi zaradili zahvaljujući sopstvenom radu, sadeći i kopajući voće i povrće, u selu u blizini Valjeva.

Pavle Đorđević (29) završio je Poljoprivredni fakultet i master studije i oduvek je maštao da ima svoje imanje. Uz pomoć porodice, pre tri godine, izabrao je čeitiri plodna hektara u selu Valjevska Kamenica koje je započeo da obrađuje zajedno sa Predragom Milovanovićem (29), Marijom Pavićević (27), Teodorom Tasić (27) i Milošem Jovićem (28).


„Nisam se pronalazio u tim standardnim formama života u gradu, gde radite od 9 do 17 i povremeno sebi priuštite neki izlet ili izlazak. Život na selu iziskuje fizički rad, ali nije robija. A pritom, mnogo je manje stresa i negativne energije“, rekao je Pavle za Rinu.

Kvalitet uvek iznad kvaniteta

“Prvi plan je bio da zasadimo maline, ali onda smo zasadili jagode. Sve je organsko, ne pršćemo voće apsolutno ni sa čim. Mi smo posejali, a ono šta rodi – rodilo je. Uvek nam je kvalitet bio ispred kvantiteta. Naš rod jeste manji jer ne koristimo nikakvu prihranu, ali zato oni plodovi koji ostanu, fenomenalnog su ukusa. Pronašli smo svoje tržište, i već u startu organizovali onlajn poručivanje i kućnu dostavu, što se pokazalo kao pun pogodak. Sve što proizvedemo, to i prodamo”, ispričao je ovaj vešti poljoprivrednik.

Pored jagoda, na njivi ovih vrednih ljudi rastu i kupine, jabuke, šljive, paradajz, rotkvice, zelena salata i krastavac. Zbog želje da budu inovativni, kupcima su ponudili nešto što ne mogu da nađu u gradu-potaž od koprive.


“Кopriva je jedna od najzdravijih biljaka, a u našem selu ima je u izobilju. Želeli smo kupcima da ponudimo nešto što ne mogu da nađu u gradu – potaž od koprive. To sprema naša Mara, koja je profesionalni kuvar. Čorba koju kuvamo u Organeli je posna i u nju idu vrhovi koprive i povrće. Pravimo je ujutru, stavljamo u tegle i nosimo na kućnu adresu. Ljudi nam često traže i samu koprivu, jer znaju koliko je puna vitamina, a u gradu ne mogu da je nađu. Zato se mi žarimo umesto njih, jer ovde ona raste na čistom vazduhu i u nezagađenoj prirodi”, rekao je Pavle.

Iz Marine kuhinje izašli su i drugi specijaliteti koji su osvojili kupce u gradovima. Čorba od koprive je na prvom mestu, ali odmah iza nje su divlji potaž od retkih biljaka, džemovi, a specijalitet kuće je, kako su domaćini nazvali – zen.

„To je proizvod od zelenog paradajza, senfa i rena koji se pravi po starom receptu iz sela. Često ekspermentišemo sa svim tim prirodnim sastojcima, tako da ćemo uskoro smisliti i nove specijalitete”, kaže Pavle.

Na ovom imanju uskoro stižu jagode, a kako prenosi Rina, i pored vanrednog stanja one će se brzo rasprodati.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay