Neverovatan mladić: Nikola Zec ima samo 19 godina, studira i VLASNIK je čak TRI FIRME

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Ima devetnaest godina, student je druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Rijeci i u vlasništvu ima čak tri firme.

Iako zvuči neverovatno, za Nikolu Zeca život u kojem igra uloge studenta i poslovnog čoveka uobičajena je svakodnevica. Štaviše, on iza sebe ima već dvogodišnje poduzetničko iskustvo, jer je prvu firmu pokrenuo u srednjoj školi, a ona mu je donela i status jednog od najvećih uvoznika grickalica na Balkanu.

Kako piše Glas Istre, te svoje uloge igra toliko dobro da je i dobitnik nagrade “Inspire 2030” za najuticajnijeg mladog preduzetnika u dobi do 30 godina, a to je, kaže Nikola, tek jedna od nagrada koju je do sad osvojio.

„Student sam Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, direktor i osnivač startapa WorldFood Box i Gooders News, kao i agencije za preduzetničko savetovanje Nikola Zec Business. Prvu firmu koju sam pokrenuo je WorldFood Box još u srednjoj školi, a trenutno smo najveći uvoznici strane hrane, odnosno slatkiša i grickalica na balkanskom tržištu. Uz WorldFood Box, radim i na pokretanju prve medijske kuće za pozitivne vesti u Hrvatskoj pod nazivom Gooders News s kojom želim da promenim način komuniciranja medija s javnošću“, priča Zec.

Što se samih preduzetničkih početaka tiče i pokretanja WorldFood Boxa, Nikola kaže da je do ideje došao putujući Australijom. Činilo mu se kao dobra ideja da svetske proizvode dovede u Hrvatsku.

„Još kao dete bio sam preduzetnički nastrojen. Uvek bih našao neki način da negde zaradim za džeparac. U srednjoj školi se moja ambicioznost proširila u nešto što ni sam nisam očekivao. Jednog leta sam s roditeljima išao na putovanje po Australiji, a jedna od destinacija na tom putu je bio i Kuala Lumpur gde sam po prvi put probao sušene morske alge koje su mi zapravo i dale ideju za pokretanje WorldFood Boxa“, kaže mladi preduzetnik.

Tako je sa 17 godina pokrenuo brend koji je trenutno jedan od većih uvoznika strane hrane na balkanskom tržištu.

„Najpre sam krenuo s maloprodajom i direktno sam klijentima slao kutije s grickalicama i slatkišima iz svih delova sveta. To su proizvodi iz Australije, Finske, Švedske, Nemačke, Japana i Kine. Imam dobavljača iz Engleske, a kako sam tada bio maloletan, prvo sam firmu vodio preko oca. Kutije s različitim proizvodima naručivale su se preko web shopa“, kaže Zec.

Kasnije je pokrenuo veleprodaju, a ističe da najviše radi sa firmama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, dok u Hrvatskoj još uvek nisu našli zainteresovane kompanije.

Izvor: Glas Istre

Foto: Youtube/Printscreen