Postani preduzetnik jer čak i neuspeh je korak ka ispunjenijem životu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Privatna arhiva

Rad u duvanskoj industriji za njega je bio negativno iskustvo pa je odlučio da se osamostali. Napustio je posao, završio stolarski zanat a donaciju od 10.000 evra uložio u mašine i alate. Počeo je da proizvodi pčelarsku opremu a kako je ova grana poslednjih godina u usponu, polako se otvorilo i tržište.  Za nepune dve godine Stefan Manasijević iz Bujanovca stao je na svoje noge i počeo da živi onako kako je zamislio. Postao je svoj gazda.

Moja priča počinje sa duvanskom industrijom u Bujanovcu. Tu sam radio duže od četiri godine i negativno iskustvo koje sam tamo imao bilo je, možda, i osnovni motiv da počnem da se bavim privatnim poslom. Napustio sam posao i krenuo da učim zanat kod stolara. U današnje vreme, ako želite da budete preduzetnik, moraju biti upunjena bar tri uslova. Morate da imate jaku volju. Potreban vam je neko ko će vam preneti potrebna znanja i veštine, bar je tako bilo u mom slučaju. Treći uslov su odgovarajuća materijalna sredstva“, kaže stevan Stefan.

Vremenom je uvideo da je otvaranje stolarske radionice koja bi bila specijalizovana za proizvodnju pčelarske opreme, košnica i ramova,  odlična ideja. Pčelarstvo je poslednjih godina u zamahu a sva proizvodnja kod nas je smeštena mahom u centralnoj Srbiji. Bujanovac, sa druge strane, je na krajnjem jugu zemlje, tako da tržišta Kosova i Makedonije predstavljaju veliki potencijal za budućnost, smatra on.

U decembru 2016. godine dobio sam donaciju od Evropske unije i vlade Švajcarske, preko programa ’Evropski progres’. Osnovao sam firmu ’Stefan Manasijević PR’, radnju za proizvodnju proizvoda od drveta. Za ovakvu vrstu preduzetništva potrebno je puno novca za naše prilike. Donaciju od 10.000 evra upotrebio sam za nabavku mašina i repromaterijala“.


Prema njegovim rečima od početka je bilo  manjih ali i većih, očekivanih i neočekivanih, poteškoća. Hroničan nedostatak novca i prostora za skladištenje gotovih proizvoda nadomestio je boljim planiranjem.

Međutim, prošla godina nije bila dobra za pčelare. Hladno proleće i sušno leto uticali su na smanjenje pčelinje paše a samim tim i na plasman pčelarske opreme. Ali, i pored toga, zadovoljan sam. Kupci su prepoznali kvalitet, vraćali su se i dovodili nove kupce. Moj utisak je da je tržište u Srbiji, generalno, preplavljeno robom sumnjivog kvaliteta. Ako ostavimo po strani visoke poreze i doprinose, mislim da neko, ko je spreman da uloži u kvalitet, može posle izvesnog vremena sa sigurnošću da računa na uspeh“.

Najveći izazov koji je do sada imao je da ispoštuje rokove za ugovorenu isporuku robe. Stefan kaže da raditi na mašinama na kojima se samo jedna testera okreće brzinom od 8.000 obrtaja u minutu, nije jednostavno i zahteva pažljivo planiranje vremena za rad i odmor.

Principi poslovanja kojima se rukovodim su kvalitet pre svega i odgovorna upotreba materijalnih resursa. To znači da se za proizvodnju upotrebljava isključivo suva daska a da se strugotina i ostali drvni otpad upotrebljava dalje za izradu pelata ili u poljoprivrednoj proizvodnji za zastiranje zemljišta“.


Njegovi planovi za budućnost vezani su za povećanje obima proizvodnje i nabavku novih mašina, kojima bi se proces proizvodnje ubrzao. Takođe, smatra da je učešće na sajmovima veoma važno, jer je to dobar način da svoje proizvode prezentuje kupcima i tržištima ka kojima je usmeren.

Stefan je mišljenja da svako ko ima mogućnost da započene privatan posao ne bi trebalo mnogo da okleva, jer čak i neuspeh predstavlja jedan ili više koraka napred ka samostalnijem i ispunjenijem životu.

Nije u pitanju samo materijalna dobiti ili činjenica da neko sam određuje kako će i koliko da radi. To je jedno iskustvo koje se vremenom stiče. Ako radite u fabrici, od vas se očekuje da ostanete na jednom mestu i bavite se jednim poslom. Kao preduzetnik, pored određenih tehničikih, vremenom stičete i znanja iz ekonomije, marketinga, odnosa sa medijima. Skoro svakog dana upoznajete neke nove ljude, kupce, preduzetnike, i samim tim širite svoju svest o svetu koji vas okružuje. Svoju odluku da uđem u privatne vode ne samo da bih ponovio, već mi je žao što to nisam uradio mnogo ranije“, poručio je Stefan.

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva

Piše: Tanja Njegomir

Komentari 2

  1. Stole

    Da,lepa bajka..samo sto se sad zaposlio u Pošti,i batalio biznis i pravljenje košnica..inace svi iz kuće rade u državnim ustanovama..a ovamo pusta priču o nekom biznisu.

    • Nikola

      Odakle znas,mozda nije tako>?