Pre 9 meseci pokrenuli su “AXE-R” tim i napravili najatraktivniji računar na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: promo

Pre samo 9 meseci trojac Nenad, Nemanja i Dušan oformili su „AXE-R“ tim i napravili najatraktivniji računar na svetu. Na takmičenju kompjuterskih inovacija na Tajvanu žiri i publika bili su jednoglasni. Osim atraktivnog dizajna, AXE-R ima impresivne komponente.

 Nagrada publike, kao i prvo mesto u kategoriji „Scrach Build“ otišlo je u ruke tima iz Srbije.

Pre mesec dana prijavili su svoj AXE-R projekat i učestvovali na prestižnom svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta Case Mode World Series 2018.


Nesvakidašnji atraktivni heksagoni dizajn, impresivne komponente AI (artificial inteligence) su ono što AXE-R izdvaja i čini ga posebnim u odnosu na sve ostale računare. AXE-R kućište poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve vitalne parametre računara (vlažnost i temperaturu vazduha). AXE-R kućište samo brine o komponentama – ukoliko dođe do curenja tečnosti automatski se gasi, ukoliko je temperatura unutar istog neoptimalna poklopac se automatski otvara zarad dodatne provetrenosti. AXE-R  je nemoguće upaliti bez fizičkog ključa, niti otvoriti poklopac „haube“ bez kodiranog i skrivenog RF ključa. Takođe, „hauba“ je pokretna i automatski se otvara/zatvara.

Sve gore navedeno je upravo ono što krasi AXE-R računar i što ga je dovelo do glavnih nagrada.

Prvi put u istoriji CMWS 2018. svetskog takmičenja jedan projekat je osvojio prvo mesto u kategoriji glasanja publike, kao i prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji „Scrach Build“ koju je ocenjivao stručni žiri.

Ovaj projekat udaljio se od svega konvecinalnog i onog na šta se tržište naviklo – preko rasporeda komponenti pa sve do detalja poput senzora, osvetljenja, vodenog hlađenja… što je prepoznala publika, ali i stručnjaci.


„Na ovaj način pokazali smo da PC kakav svi poznajemo može da se redefiniše. Ali ono što je jako bitno je i da se motivišu mladi ljudi iz celog regiona i da im se pokaže da je sve moguće ukoliko imaš dobru ideju, volju i ambiciju da nešto postigneš. Upravo zbog toga naš tim je pripremio detaljan video serijal sa pregršt epizoda na PCAXE Youtube kanalu, u kojima kroz edukaciju, na zanimljiv način prikazuje razvoj projekta i kako se uz posvećen rad i trud sve može postići.“ kazao je za BIZlife jedan od članova “AXE – R” tima Nenad Đorđević.

Posebo zanimljivo u celoj priči je da nijedan od trojice članova ovog pobedničkog tima nema formlno obrazovanje iz računarskih tehnologija. Dušan Srbljak je mašinski inženjer, Nemanja Đorđević je mašinski tehničar. Naš sagovornik Nenad Đorđević je završio Elektrotehničku školu, ali već 18 godina radi kao fotoreporter.

Izvor: BIZLife

Foto: promo