PREDUZETNIČKA PRIČA: Do uspeha u biznisu došla je postupno, korak po korak

PinterestFacebookTwitterShare

Ako razmišljate da pokrenete svoj biznis krenite odmah, jer što se više dvoumite to ste dalje od ideje i početnog entuzijazma, smatra Tatjana Luković vlasnica Ateljea TaLOOK iz Kragujevca. Ona ima svoju liniju obuće Mosaic a do uspeha u poslu došla je postupno, korak po korak.

Pokretanje svog privatnog posla nikad mi nije bilo strano, jer su moji roditeli oduvek pored svog regularnog posla imali i privatnu firmu, tako da sam od malena videla sebe u privatnom poslu. S’obzirom da sam pohađala srednju školu za dizajn u Novom Sadu, gde sam imala i predmet fotografija, sa 15 godina sam došla na ideju da bih mogla od fotografije da napravim sebi posao koji bih radila vikednom, tako da je moj prvi posao bio u prvoj godini srednje škole – fotografisanje dodele novogodišnjih paketića dece sa Deda Mrazom. Kasnije je usledilo i fotografisanje drugih događaja”, seća se Tatjana svojih početaka.

Kada je završila grafički dizajn u srednjoj školi u Novom Sadu upisala je fotografiju na akademiji u Beogradu. Posle studija nekoliko godina je radila kao foto-reporter za različita novinska izdanja a onda je krajem 2008. godine rešila da posle 12 godina spakuje kofere i vrati se u rodni Kragujevac.

Želela sam da imam svoj atelje u kom bih mogla da radim reklamnu fotografiju i mozaik skulpture. Tada su se mnogi čudili tom mom potezu, zašto želim sve u Beogradu da napustim i praktično počnem iz početka. Priznajem da nije bilo lako doneti konačnu odluku, ali sada kada pogledam unazad mislim da je to bila odlična ideja, jer nije bitno gde stvarate, bino je da dobro radite svoj posao i klijenti će doći do vas, ma gde da ste”, smatra ona.

model S02_roze_11

Po povratku u Kragujevac, zajedno sa roditeljima adaptirala je porodičnu kuću i pretvorila je u svoje carstvo – Atelje TaLOOK u kom je radila reklamne fotografije i mozaik skulpture. A onda, 2015. došla je na ideju da zarađeni novac uloži u još jedan posao i da pokrene svoju liniju obuće “Mosaic by Tatjana Luković” .

Moji roditelji su ranije imali svoju proizvodnju obuće ali su prestali time da se bave. Tako da mi obućarstvo kao grana nije bilo u potpunosti strano. Ideja da pokrenem svoju liniju obuće je tinjala u meni već par godina i samo sam čekala trenutak kada ću krenutu. Prvi put kada sam rekla roditeljimao čemu razmišljam, usledio je savet mog oca, koji mi je tada rekao: ‘Ako ne kreneš sada, nikada nećeš ni krenuti‘, To je u potpunosti tačno jer što se više ‘klackate’ da li da krenete ili ne, sve ste dalje od ideje i početnog entuzijazma koji je jako bitan da bise pokrenuo sopstveni posao”.

“Ako ne kreneš sada, nikada nećeš ni krenuti”

M_2

Tako je Tatjana u aprilu 2016. godine otvorila proizvodnju obuće u okviru svog ateljea.

U početku sam mislila da ću moći sve sama da finansiram ali pošto smo nailazili na dosta poteškoća i s’ obzirom da je proizvodnja kožne obuće jako skup i zahtevan posao, u finansiranje posla su se uključili i moji roditelji a kasnije su moju ideju prepoznali i pdržali i članovi gradskog veća Opštine Kragujevac. Odobrili su moj biznis plan, čime su mi odobrena bespovratna sredstva za pokretanje sopstvenog posla”, kaže ona.

Trebalo joj je godinu ipo dana da pikrene proizvodnju cipela. U početku je sve išlo teško ali je uspela da plasira svoje proizvode i izgradi sopstveni brend.

Nailazili smo na ljude koji ili nisu želeli da podele inforamcije i kontakte sa nama ili su nam davali pogrešne informacije, tako da je sve bilo tri puta teže nego što bi trebalo da bude. Bilo je teško pronaći kožu tog kvaliteta i boja, pronaći adekvatne saradnike koji će raditi štikle, branzule, đonove, lubove i na kraju pronaći majstore koji će ručno da izrađuju cipele. Ali svaka prepreka na koju sam nailazila pomogla mi je da budem još čvršća i odlučnija u svojoj ideji. Od početka sam želela da napravim svoj brend koji će vremenom postati prepoznatljiv na tržištu kako svojim dizajnom tako i udobnošću”.

model 006_tirkiz_1

Tatjana kaže da su za nju tri stvari podjednako važne – dizajn, kvalitet i udobnost. Svaki model koji izađe iz njene radionice razrađuje se od šest do osam meseci pre nego što izađe na tržište. Vodi se računa o pravilnom padu i stabilizaciji potpetice i svaki model cipela prolazi kontolu kvaliteta u Jugoinspektu.

Za tih godinu ipo dana, koliko je bilo potrebno da pokrenem posao i da se naprave prve Mosaic cipele, nisam imala vremena da razmišljam o plasmanu proizvoda već sam vreme i energiju uložila u to da proizvod bude kvalitetan i dobro napravljen. Vodila sam se mišlju da kvalitetan proizvod uvek pronađe svoj put i da će to klijenti prepoznati. To se i desilo. Već u prvom prikazivanju Mosaic cipela na internetu, usledilo je oduševljenje kupaca a potom i pozivi butika sa kojima i danas sarađujem, tako da su cipele Mosaic vrlo brzo počele da se prodaju ne samo u Kraguejvcu, već i u Beogradu i u Novom Sadu a zatim sam preko društevenih mreža stupila u kontakt sa kupcima iz celog sveta”.

model S01_indigo_2

Pored cipela ona sada pokreće i proizvodnju unikatnih ručno izrađenih kožnih tašni. Kaže da ranije o tome nije razmišljala ali je na nagovor i insistiranje kupaca rešila da krene i u ovaj posao.

Za sada ni sama nisam sigurna šta će još izaći iz Ateljea TaLOOK pod brendom Mosaic ali je najbitnije da kupci budu zadovoljni mojim proizvodima. Planovi su veliki ali je najbitnije da se radi postupno, korak po korak”.

Tatjana kaže da bi svako ko razmišlja da krene u svoj privatan posao trebalo da to učini odmah i da ne odustaje, ni po koju cenu.

Biće teških momenata, to je neminovno, ali sve shvatite kao jednu dobru lekciju i posle svakog pada ustanite još jači i istrajniji u realizaciji svoje ideje iako mnogi misle da to što vi zamišljate nije moguće napraviti. Uspeh zavisi samo od nas samih i ukoliko verujete u to, uspećete sigurno”, poručila je ona.

Izvor: BIZLife

Piše: Tanja Njegomir