Preduzetnički duh ili izbegavanje poreza?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Građani Srbije imaju najviše samozaposlenih u odnosu na ukupan broj zaposlenih u celoj Evropi, kaže statistika, a prenosi Blic. 

Ispada da Srbi imaju razvijen preduzetnički duh više nego iko na Starom kontinetnu, ali kada se ova statistika proanalizira, dolazi se do potpuno drugačijeg zaključka.

Kada se uporedi broj građana koji su pokrenuli sopstveni biznis i na taj način našli posao, sa ukupnim brojem zaposlenih, Srbija je prva u Evropi. Taj udeo samozaposlenih u ukupnoj zaposlenosti iznosi čak 30,6 odsto!

To bi značilo da imamo izuzetno izražen preduzetnički duh, ali pre svega to bi se odrazilo na razvoj zemlje i rast privrede. Međutim, to nije slučaj.

Blic tvrdi da se iza ove statistike, ipak, ne krije srpski osećaj i smisao za biznis, nego želja da se izbegnu visoki poreze i obaveze prema državi, kao i eventualna blokada računa. Upravo iz tih razloga mnogi otvaraju nove firme u kojima nema nijednog radnika ili je samo jedan zaposleni.

Otvaranje agencija je postalo način da se umanje troškovi. Umesto da se zaposli i radi 5, 10 ljudi, po dogovoru sa poslodavcem svako od njih otvara agenciju, pa im se na ime te firme plaćaju troškovi rada. To je svima isplativije.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Piše: B.M.