Srednjoškolci smislili način kako da „ožive“ domaću kinematografiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: JA Srbija

Organizacija tematskih žurki sa ciljem popularizacije domaće kinematografije je poslovna ideja koja je osvojila prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja Poslovni izazov održanom u ponedeljak i utorak u Beogradu. Takmičenje je okupilo 90 učenika iz 75 srednjih škole iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima realizovanim u novembru i decembru prošle godine. Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Tehničke škole u Zaječaru, Gimnazije u Batočini, Srednje turističke u Beogradu, Ekonomske škole u Nišu i Gimnazije u Guči.

“Suština naših žurki bila bi da mladim ljudima približimo likove domaćih glumaca, filmske replike i epohe u kojima su filmovi snimani. Na ovaj način bismo domaćoj kinematografiji omogućili život i van filmskog platna”, izjavili su Anđela, Miloš, Sara, Aleksa i Anđela, članovi pobedničkog tima.

Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja u aprilu će u Crnoj Gori učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

U ponedeljak je učenicima dat “izazov” da razviju poslovnu ideju koja će popularizovati domaću kinematografiju. Uz pomoć biznis volontera iz UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan, učenički timovi osmišljavali su rešenje problema i kreirali biznis planove i prezentacije koju su u utorak predstavili članovima žirija i publici.


“Osnovni cilj Poslovnog izazova je da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama. Nije nužno da sutra svi postanu preduzetnici, ali je vrlo važno da budu preduzimljivi, čime god se bavili u životu”, rekao je Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje Poslovni izazov realizovala je organizacija Dostignuća mladih uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan.

Izvor: BIZLife

Foto: JA Srbija