Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpkinja usred Italije podučava kako se pravi – testenina

    Pre tri godine krenula je od preduzetničke nule, sa početnim kapitalom od 1.500 evra. Pokrenula je svoj posao iz hobija i ljubavi prema kuvanju. Ovog proleća će o tome kako se pravi testenina podučavati ni manje ni više nego one koji su je izmislili. Da, Srpkinja Sanja Milosavljević otkrivaće tajne izrade testenine Italijanima.

    Do toga da u maju drži radionice na Siciliji došlo je, kako kaže, takoreći slučajno. Sve je počelo kada je Sanja, vlasnica brenda Moje gnezdo, proizvoda bez veštačkih dodataka koji je za kratko vreme postao prepoznatljiv na domaćem tržištu, krenula put Italije da uči od iskusnijih preduzetnika.

    “U Italiju sam otišla u organizaciji Erasmus for Young Entrepreneurs i Privredne komore Srbija. Program je zamišljen tako da mladi preduzetnici iz Srbije dobiju priliku da otputuju u neku od zemalja Evropske Unije i uče od iskusnijeg preduzetnika koji radi u oblasti njihovog interesovanja ili poslovanja. Ja sam otišla na Siciliju, kod porodice Maltese koja se prvenstvo bavi proizvodnjom organskog vina i maslinovog ulja”, priča Sanja za BIZLife.

    [preporucene_vesti ids=“269280″]

    Tokom boravka dogodilo se nešto poprilično neočekivano jer se testenina koju je pravila razlikovala od one koju je izrađivala njena učiteljica Marija. Iako su koristile isto testo i istu mašinu za razvijanje. Razlike je, kako objašnjava, bilo u teksturi, kvalitetu i vremenu kuvanja.

    “Moja testenina je mekana, delikatna, lakše se žvaće i lakše vari od njihove. Tačnije od načina na koji oni obrađuju testo. Postalo je jako interesantno kada smo shvatili da o razlikama govorimo u testenini koja se dobila od istog testa i sa iste mašine za razvijanje. Naknadno mi je jedna prijateljica objasnila da postoji veza između mikrobioma mojih ruku i molekula brašna. Tako smo došli na ideju da se vratim na Siciliju i držim radionice proizvodnje testenina za turiste koji dolaze na njihovo imanje”.

    Na pitanje da li je poziv da u sred Italije podučava o načinu spravaljanja testenine za nju svojevrsna potvrda uspeha, ova srpska preduzetnica kratko kaže da je time zadovoljna. “Potvrda uspeha je još uvek nešto čemu težim sa jedne strane, a opet, sa neke druge, već sam potvrdila uspeh. Uspehom smatram i činjenicu da postoje ljudi koji nedeljni ručak ne mogu da zamisle bez mojegnezdo rezanaca”.

     Međutim, neće samo na Siciliji biti u prilici da uče o tajnama njenog zanata jer za sredinu proleća najavljuje da će nešto slično raditi i u svojoj zemlji.

    [preporucene_vesti ids=“265152″]

    “Ideja je da sredinom proleća počnem sa radionicama sicilijanske kuhinje. Za sada tražim prostor u kojem bih to sprovela, koji može da primi dovoljan broj ljudi a koji ima opremu koja prati takve radionice”.

    To, kaže, nije jedini njen plan.

    “Ne odustajem od ideje da se napravi co-making prostor za male proizvođače hrane. Mislim da je ova godina vreme za početak razvijanja takve ideje. Pre dve godine kada sam govorila o tome, svi su me gledali u čudu. Danas više ne zvuči kao neka neverovatna zamisao”, kaže Sanja.

    Što se tiče izlaska na italijansko tržište skromno kaže da je to za sada, ipak, malo verovatno.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE