PREKO TRNJA DO ZVEZDA: Šta se krije iza najpoznatijih imena u istoriji sveta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREKO TRNJA DO ZVEZDA: Šta se krije iza najpoznatijih imena u istoriji sveta

  Leri Kim je ponovo obradovao svoje čitaoce dobrim pričama, a ovoga puta u centru pažnje bili su preduzetnici. Ovo je njihova priča o teškim počecima, velikom uspehu i dobrom korišćenju istog.

  Opra Vinfri

  Ona je najbogatija Afroamerikanka i vredi preko tri milijarde, a smatra se i jednom od najuticajnijih osoba na svetu. Njen neverovatan uspeh proistekao je iz strogog vaspitanja koje je imala. Ćerka neudate tinejdžerke radila je kao kućna pomoćnica. Opra je odrasla u neverovatnom siromaštvu. Toliko je bila siromašna da su je u školi zadirkivali zbog haljine napravljene od džakova za krompir. Bila je žrtva porodičnog zlostavljanja o čemu je javno govorila u posebnoj epizodi svoje emisije.

  Počela je karijeru na lokalnoj radio stanici impresioniravši menadžere svojom naracijom i strašću. Napredovala je do većih radio stanica da bi na kraju došla na televiziju, a ono što je usledilo je istorija.

  Volt Dizni

  Počeo je kao seljačko dete koje je srtalo komšijine konje radi zabave. Kada je bio stariji tražio je posao karikaturiste i crtača u novinama, ali mu to nije pošlo za rukom pa je završio u jednom studiju crtajući oglasna rešenja za novine i magazine. Kada je počeo da radi reklame zainteresovao se za animaciju i vremenom otvorio svoju firmu za animaciju. Radio je pod ugovorom sa Univerzalom i zato je njegovo prvo delo ’Srećni zec Osvald’ bilo u njihovom vlasništvu. Kada mu je smanjena zarada otišao je iz Univerzala i tada mu je trebala dobra zamena. Tako je nastao Miki Maus.

  Iako su crtani filmovi imali ogroman uspeh, Volt je želeo nešto više poput tematskog parka koji nikada nigde nije viđen. Ovaj neverovatni vizionar i preduzetnički gigant ostavio je veliki uticaj u poslovnom svetu, poznat po tome što je uvek znao da stremi ka većim visinama.

  1. K. Rouling

  Poznata autorka serijala o Hariju Poteru nije uvek bila tako magična. Pre nego što je postala jedna od najpoznatijih spisateljica ona je živela od socijalne pomoći, a kao samohrana majka se borila za opstanak živeći na ivici egzistencije. Njeno bogatstvo danas iznosi više od milijardu dolara. Poznat je i trač da je Roulingova prodala svoju dušu đavolu u zamenu za ideju o čarobnjačkom svetu, što nije neobično za ljude koji su doživeli veliki uspeh.

  Stiv Džobs

  Osoba koja je definitivno u potpunosti promenila svet. Napustio je koledž jer njegova porodica nije mogla više da podnese finansijski teret njegovog školovanja. Nezvanično je nastavio da prisustvuje nastavi i živi od besplatnih obroka lokalnog verskog hrama, a malo novca je zarađivao vraćajući boce Koka-Kole. Časove kaligrafije smatra za svoju najveću inspiraciju. Otac digitalne revolucije krenuo je u samostalni posao sa vojim prijateljem Stivom Voznjakom. Oni su zauvek promenili elektronsku industriju. U trenutku njegove smrti vredeo je 8.3 milijarde dolara, a njegov rad ostaće svim budućim generacijama.

  Bendžamin Frenklin

  Samo bi pravi preduzetnici imali hrabrosti da sprovedu lude ideje poput onih koje je on imao. On je zaslužan za stvaranje gromobrana, bifokalnih stakala i Frenklinove peći. Kao i svi velikani i on je bio svestran – naučnik, slikar, političar, izumitelj, autor, diplomata i oštrouman biznismen, a sve je to samo početak.

  Džon D. Rokfeler

  Iako su imali ogromno bogatstvo ne može se reći da nisu umeli sa novcem. Jedan od najbogatijih individualista svih vremena rođen je kao sin putujućeg trgovca. I on je od malena prodavao slatkiše i radio pomoćne poslove po komšiluku pre nego što je postao vlasnik velike naftne korporacije nakon čega je postao neverovatno bogat. Iako se spekulisalo o sumnjivim taktikama kojima je uklanjao konkurenciju, činjenica je da je za života donirao 500 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

  Hans Kristijan Andersen

  Odlučnost i samokritičnost krasile su ovog velikana. Odrastao je u siromaštvu, a onda se zaputio sam u Kopenhagen sa 14 godina gde mu je proročica rekla da će steći veliku slavu iako će se u početku mučiti. Istina, prvo je propao u pokušaju da bude glumac i pevač, ipak direktor Danskog Rojal teatra je video nešto posebno u njemu. Odlučio je da ga uzme pod svoje i edukuje. Andersen je bio veoma maltretiran i zadirkivan u školi od učenika i od strane direktora. Taj period smatra najgorim u svom životu.

  Nakon odlaska iz škole on je počeo da objavljuje svoje pisanje. Njegove priče donele su mu veliku zaradu i slavu koja mu je proreknuta. Nikada nije zaboravio svoju priču ’Devojčica sa šibicama’ koju je napisao po svojoj majci koja je zbog nemaštine morala da radi na ulici kao mala.

  Bil Gejts

  Jedan od najvećih preduzetnika ujedno je i najbogatiji čovek na svetu. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 79 milijardi. Titulu najbogatijeg je nosio 16 puta u proteklih 21 godinu. Suosnivač najveće PC softverske kompanije Majkrosoft takođe je veoma važan deo digitalne revolucije. On je kao veoma mlad pokazivao interesovanje za programiranje. u slobodno vreme stvarao je program za teleprinter terminal koji je dao školi. I on je poznat po filantropskim aktivnostima i po tome što je velike sume donirao dobrotvornim društvima i naučnim istraživanjima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: printscreen

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE