Prepoznaju kvar i pre nego što se dogodi - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prepoznaju kvar i pre nego što se dogodi

  Prepoznati kvar pre nego što se dogodi i na taj način sprečiti obustavu rada fabrike i skupe popravke. Zvuči neverovatno, ali upravo tako bi se ukratko mogao opisati jedan od najnovijih projekata koji se trenutno uvodi u Rafineriji nafte Pančevo.

  Naime, kako poručuju iz NIS-a, u okviru kojeg posluje i pančevačka rafinerija, trenutno se u celoj kompaniji sprovodi veliki broj digitalnih projekata koji će u znatnoj meri unaprediti poslovanje ove kompanije, a Rafinerija u Pančevu u ovom procesu zauzima posebno mesto. Pomenuti projekat u NIS-u nazivaju sistemom „prediktivnog održavanja postrojenja“ i njegov cilj je rano prepoznavanje potencijalnih kvarova na važnoj opremi i sprečavanje neplaniranih obustava rada postrojenja u rafineriji.

  “Кonstantno se trudimo da držimo korak sa evropskim rafinerijama, a jedan od dokaza da to uspevamo su upravo digitalni projekti koje sprovodimo. Uvođenjem sistema prediktivnog održavanja značajno ćemo povećati bezbednost radnih procesa u našoj rafineriji, smanjiti operativne troškove, a samim tim doprineti povećanju efikasnosti poslovanja i unapređenju konkurentnosti. Mi se ovde nećemo zaustaviti, nastavljamo sa uvođenjem novih tehnologija i u planu je niz projekata digitalne transformacije koji će omogućiti veću pouzdanost opreme i efikasnije upravljanje svim procesima u pančevačkoj rafineriji”, kaže Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

  Кako zapravo radi „prediktivno održavanje postrojenja“? NIS-ovi stručnjaci objašnjavaju da ovaj sistem predstavlja jedan od najznačajnijih alata koji omogućava prelazak sa takozvanog korektivnog na proaktivno održavanje rafinerijskih postrojenja. Savremeni računarski sistemi konstantno prate rad postrojenja, prikupljaju podatke o radu opreme i na osnovu dubokih i složenih analiza podataka u realnom vremenu i podataka o ranijem radu opreme sugerišu kada bi i gde moglo da dođe do kvara.

  Reč je o najboljoj svetskoj praksi u primeni koncepta tzv. učenja mašina, odnosno Machine Learning Software.

  Ovaj projekat je samo jedan u nizu brojnih digitalnih koje NIS sprovodi. Podsećanja radi, NIS je pre nekoliko meseci u rad pustio ranije mobilnu aplikaciju „Drive.Go“ koja potrošačima na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama omogućava da plate kupljeno gorivo bez ulaska u samu benzinsku stanicu i odlaska na kasu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE