Prepucavanje oko stope (ne)zaposlenosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prepucavanje oko stope (ne)zaposlenosti

  Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je da se ubuduće neće oglašavati na kritike Fiskalnog saveta upućene na verodostojnost podataka iz Ankete o radnoj snazi (ARS).

  “Fiskalni savet nije institucija koja je u bilo kom pogledu kompetentna da ocenjuje kvalitet podataka iz Ankete o radnoj snazi, što ne znači da im Zavod neće pružiti pomoć u tumačenju tih podataka”, navodi se u saopštenju RZS.

  Zavod je ukazao da je “jedina kompetentna ustanova za ocenu kvaliteta statističkih podataka Evrostat, Zavod za statistiku Evropske unije”, od kojeg su dobili informacija da će podaci iz ARS biti uskoro objavljeni na njihovom veb sajtu, uz izveštaj o kvalitetu tih podataka.

  “Nadamo se da će to konačno otkloniti sumnju Fiskalnog saveta u verodostojnost podataka iz ARS”, istakao je RZS.

  Fiskalni savet je pre desetak dana objavio analizu prema kojoj su nepouzdani zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji od oko 20 odsto u periodu od 2012. do 2017. godine, dobijeni u Anketi o radnoj snazi, imajući u vidu nizak rast bruto domaćeg proizvoda od šest odsto.

  Zla namera ili loša analiza?

  Direktor RZS Miladin Kovačević je reagujući na tu analizu naveo da su sva statistička istraživanja, uključujući i ARS, regulisana striktnim naučnim, međunarodno utvrđenim, statističkim standardima i metodološkim principima.

  On je kazao da su ocene Fiskalnog saveta o nepouzdanosti podataka ARS “zlonamerne, sa ciljem urušavanja kredibiliteta jedne profesionalne i nezavisne institucije kakav je Republički zavod za statistiku”.

  Potom se oglasio predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji je rekao da Kovačević ne uvažava argumente koji pokazuju da postoje problemi u statističkom praćenju zaposlenosti i da je Anketa o radnoj snazi nepouzdana.

  “Kovačević po ko zna koji put ponavlja netačne zaključke, proistekle iz (njegovih) profesionalno loše sprovedenih analiza koje ne zadovoljavaju ni minimum naučnih kriterijuma”, naveo je Petrović.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE