Prepuni tankeri: Svetu preti nova EKOLOŠKA KATASTROFA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prepuni tankeri: Svetu preti nova EKOLOŠKA KATASTROFA

  Skladišta nafte širom sveta prepuna su zbog katastrofalnog pada potražnje za crnim zlatom.

  Brojni tankeri pretvorili su se u plutajuća skladišta koja nemaju gde da se smeste. Takva situacija bi mogla da izazove ozbiljnu ekološku katastrofu jer se rizici od nesreće višestruko povećavaju, upozoravaju stručnjaci, prenosi Sputnjik

  Uz to, internetom su počeli da kruže šokantni snimci na kojima može da se vidi kako tankeri u Venecueli ogromnim mlazovima izlivaju naftu direktno u more.

  Ne treba zaboraviti ni da je krajem aprila na Baltičkom moru u blizini obale Poljske otkrivena ogromna naftna mrlja duga 34 kilometara i skoro 1,5 kilometara široka. Eksperti su uvereni da je nastala usled izlivanja nafte iz jednog od tankera koji je prolazio kroz zagađena mesta. Slične mrlje su sve češće počele da se pojavljuju pored obala drugih zemalja proizvođača nafte.

  Ukoliko nafta izlivena u okean zahvati kopno i višekilometrsku obalu, dogodiće se tragedija, upozoravaju ekolozi.

  Prema rečima eksperta iz Ministarstva prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije Igora Škradjuka, negativne posledice će najpre da osete biljke i mekušci, zatim ribe i druge morske životinje kojima se ljudi hrane, prenosi Sputnjik.

  Škradjuk je objasnio da je svakim danom od trenutka izlivanja nafte svaka kap sirovine sve neuhvatljivija u okolnom vodenom području. S tim u vezi, troškovi uklanjanja ekološke katastrofe povećavaju se gotovo na svaki minut. Kada se, na primer, nafta izlije u tropsko more, njeno prikupljanje košta mnogo više, nego sama prolivena sirovina.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE