PRESUĐENO: Rusija mora da plati 50 MILIJARDI USD bivšim akcionarima Jukosa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRESUĐENO: Rusija mora da plati 50 MILIJARDI USD bivšim akcionarima Jukosa

  Holandski sud potvrdio je u žalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim akcionarima sada rasformiranog naftnog giganta Jukosa.

  “Haški apelacioni sud odlučio je danas da je prethodna presuda u prilog Ruske federacije bila netačna”, navodi se u saopštenju suda. Tom presudom Haškog okružnog suda iz 2016. godine poništena je prethodna sudska odluka o potrebi plaćanja odštete.

  U današnjem rešenju navodi se da je prva presuda koju je doneo Stalni arbitražni sud da se plati 50 milijardi dolara odštete bivšim akcionarima “ponovo na snazi”.

  Na novu odluku suda može da se uloži žalba Vrhovnom sudu Holandije, a Rusija je najavila da će se žaliti na odluku.

  Arbitražni panel je tada presudio da je Moskva preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine tako što je obasula kompaniju ogromnim poreskim potraživanjima. Taj potez je viđen kao pokušaj da se ućutka generalni direktor Jukosa Mihail Hodorkovski, glasni kritičar ruskog presednika Vladimira Putina.

  Mikhail Khodorkovsky (AP Photo/Matt Dunham)

  U presudi arbitraže iz 2014. godine navedeno je da Rusija nije delovala u dobroj volji kada je potraživala ogromne poreze od Jukosa, čak iako su neki od poreskih aranžmana kompanije možda bili sumnjivi.

  Država je pokrenula puni napad na Jukos i njegove vlasnike da bi izazvala bankrot kompanije i prisvojila imovinu i istovremeno sklonila Hodorkovskog sa političke arene.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE