"Previše odgovornosti za početak škole na roditeljima"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Previše odgovornosti za početak škole na roditeljima”

  Gordana Plemić iz Udruženja roditelja ocenila je da je sva odgovornost za početak nove školske godine u okolnostima koronavirusa prebačena na roditelje i nastavnike, kao i da nije sigurna koliko će sve epidemiološke mere moći da funkcionišu u školi, odnosno da li će biti moguće da u svakom trenutku neko kontroliše njihovu primenu.

  “Previše je odgovornosti prebačeno na roditelje. Ako dođemo u situaciju da virus uđe u školu, biće na neki način i roditelji krivi, (vlasti će reći) mi smo doneli mere, vi ih niste poštovali. Roditelji možda ne mogu da ispune to sve što se od njih traži”, poručila je Plemić, prenosi N1.

  Ona je navela da je prirodno da se deca igraju, diraju, komuniciraju, i da će biti teško držati ih zatvorene u školi, pogotovu onu koja tek polaze u prvi razred.

  Od roditelja se očekuje da nabave maske za svoju decu, kao i da im izmere temperaturu pre nego što dođu u školu.

  Plemić smatra da je Ministarstvo prosvete trebalo da organizuje merenje temperature u školama i da se ne može očekivati od roditelja da budu dovoljno savesni u tom zadatku, ne zato što neće, nego što mogu da se dese situacije da roditelj to neće biti u prilici, jer će na primer otići pre na posao nego dete u školu, ili neće imati mogućnost da izostane s posla ako dete bude imalo neku malu temperaturu, pa će ga ipak poslati u školu.

  Ona je dodala i da bi u školama trebalo da postoji medicinsko osoblje, koje bi deci merilo temperaturu, i ako primeti da nekom detetu nije dobro, ukaže mu pomoć.

  Maske su “namet plus”

  Govoreći o neophodnim maskama, ona je rekla da je to još jedan “namet plus”, pored svega onoga što roditelj mora detetu da obezbedi za polazak u školu.

  “Sigurno nije dovoljna jedna maska dnevno, već su to sigurno tri. Deca će ih dirati, skidati, samim tim moraće češće da se menjaju. Kada se saberu tri maske dnevno puta dvoje-troje dece, to je popriličan izdatak. Roditelji su u toj situaciji prepušteni sami sebi”, navela je Plemić i dodala da ako se maske nepropisno koriste, to može da dovede do gore situacije nego da ih neko uopšte ne nosi.

  Ona je zaključila da je posebno polazak u prvi razred stresan i za decu i za roditelje, i da će u ovim novim, neuobičajenim korona-okolnostima, deci biti potreban duži period da im se prilagode.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE