Priča o ćerci Stiva Džobsa, koju dugo nije priznavao kao svoju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priča o ćerci Stiva Džobsa, koju dugo nije priznavao kao svoju

  Stiv Džobs (Steve Jobs), posebno posle smrti, uživa kultni status, kako među preduzetnicima i vlasnicima velikih kompnaija, tako i među „običnim“ svetom. Bio je, između ostalog, vizionar, i to je ono što ljudi kod njega najviše cene.

  Sajt BIZLife pisao je dosta o Džobsovima taktikama, pametnim citatima, idejama, inovacijama… Ovog puta prenosimo neke činjenice iz njegovog privatnog života. O odnosu koji je imao sa ćerkom, pisao je sajt „Business Insider“.

  Stiv Džobs je upoznao svoju srednjoškolsku ljubav Krisan Brenan (Chrisann Brennan) 1972. godine. Krisan je zatrudnela kada je Džobs imao 23 godine. Rodila je ćerkicu Lizu Nikol Brenan, 17. maja 1978. godine, u farmerskoj komuni u Oregonu. Džobs nije bio prisutan. Stigao je nekoliko dana kasnije, kako bi devojčici dao ime, a zatim je otišao. „Nije želeo ništa da ima sa njom, niti sa mnom,“ rekla je Krisan Brenan u intervjuu sa Volterom Isaksonom u knjizi „Steve Jobs“.

  Džobs je godinama poricao da je Liza njegova ćerka. Na sudu je rekao da je „sterilan i neplodan“, i tako ostavio Krisan da sama podiže Lizu. Svoj prvi računar Stiv je nazvao „Liza“, tvrdeći da nema nikakve veze sa imenom njegove ćerke. Kasnije je svom biografu Isaksonu priznao da je „očigledno imenovao računar po svojoj ćerci“.

  Sud u San Mateu tužio je Džobsa tražeći da dokaže očinstvo, kako bi plaćao mesečnu alimentaciju, odnosno kako bi preuzeo finansijsku odgovornost. Test je potvrdio da postoji 94.9 odsto šanse da je Džobs otac. Određeno mu je da Krisan mesečno plaća 385 dolara, kao alimentaciju. Džobs je kasnije ovu sumu povećao na 500 dolara. Džobs je Lizi platio obrazovanje, kao i dom za Lizu i Krisan, kako ne bi morale da plaćaju stanarinu.

  Liza je prvi put srela svog oca 1986. godine.

  Moj otac bio je bogat i priznat, i kasnije, kako sam ga upoznavala, išla sa njim na odmore a onda i nekoliko godina živela sa njim, videla sam drugačiji, glamurozniji svet,“ rekla je Liza Brenan Džobs za „Vog“ (Vogue), u februaru 2008. godine. U srednjoj školi promenila je ime u Liza Nikol Brenan Džobs. Diplomirala je na Harvardu studije žurnalistike, 2000. godine. Postala je novinarka i spisateljica. Objavljivala je tekstove u „Vogu“ i u „O“ magazinu.

  Voleo bih da sam postupio drugačije. Nisam sebe video tada kao oca, i zato sa tim nisam mogao da se suočim…“ rekao je Džobs svom biografu Isaksonu. „Trudio sam se da uradim dobru stvar. Ali da mogu sve ponovo, uradio bih mnogo bolje…

  Izvor: BIZLife/Business Insider

  Foto: Scena iz filma/Youtube Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE