Priča o supermodelu koja obezbeđuje školarine za devojke koje uče programiranje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priča o supermodelu koja obezbeđuje školarine za devojke koje uče programiranje

  Karli Klos (Karlie Kloss) je model i manekenka, a sa 25 godina dodala je sebi još jedno zvanje – preduzetnica. Naime, Klos je uspešna programerka, i u aprilu 2015. godine udružila se sa ustanovama „Flatiron School“ i „Code.org“ kako bi ponudila školarinu pod nazivom „Kode with Klossy“. Ova školarina namenjena je devojčicama i mladim devojkama koje su zainteresovane za programiranje i softver inženjering.

  Karli Klos je na naslovnoj strani decembarskog izdanja Forbsa, a nalazi se i na listi „30 Under 30“.

  Nisam ušla u sve ovo sa planom da napravim neprofitnu obrazovnu organizaciju. Zaista sam ušla zbog svoje radoznalosti i želje da učim o tome šta je dođavola to kodiranje, jer je dalo ogromnu vrednost preduzetnicima i startapovima, i to za kratko vreme.

  See you tonight @Swarovski 💎✨ #BrillianceforAll

  A post shared by Karlie Kloss (@karliekloss) on

  Prvo je upisala kurs u školi „Flatiron“ i bila najbolja učenica u svojoj grupi. Savladala je „Ruby on Rails“ – Ruby je programski jezik, a Rails otvorena platforma za brzo kreiranje web aplikacija. Odmah je primetila da na časovima nije jednaka zastupljenost muškaraca i žena, odnosno muškaraca je mnogo više. Tada se i rodila ideja da napravi platformu i dođe do devojaka širom zemlje, i širom sveta.

  Pokrenula je i svoj dvonedeljni letnji kamp za tinejdžerke uzrasta od 13 do 18 godina. Klos je lično birala predavače i napravila program. U junu ove godine, program je obuhvatao čak 12 gradova širom Amerike, sa planovima da se nastavi širenje.

  Nisu samo devojčice te kojima Klos pomaže. Prošlog jula Klos je lansirala jednogodišnju stipendiju za online pohađanje kursa „Full stack web development“. I dok i druge neprofitne organizacije imaju sličnu misiju, kao što su „Girls Who Code“ i „Black Girls Code“, Klosova uspeva da dopre i do milion ljudi.

  See you in Shanghai @VictoriasSecret 😇💗

  A post shared by Karlie Kloss (@karliekloss) on

  Jasno je da je njen cilj da se unese ravnopravna zastupljenost polova u programiranju, kao i da žene koje prođu te obuke mogu da zarađuju jednog dana istu platu kao i muškarci. „Ima toliko mladih žena koje bi mogle da promene svet sa ovom mogućnošću, a koje su obeshrabrene time da u ovoj industriji nema mnogo devojaka,“ rekla je Klos.

  Iako je bila dobar đak i odlična matematičarka, Klosova je karijeru započela sa 13 godina kao manekenka i model. Zahvaljujući popularnosti na društvenim mrežama, njeni honorari brzo su počeli da rastu, i već 2014. godine bila je na Forbsovoj listi najplaćenijih modela. Neki njeni ugovori vredni su i nekoliko miliona dolara.

  Klosova je uradila i radi veliku stvar. Ona nije još jedno lepo lice koju industrija iskorišćava. Okrenula je celu priču tako da ne samo da sebi daje na vrednosti – onoj koja nije tako prolazna kao mladost i lepota, već svoj uticaj koristi da pomogne drugima.

  Here interviewing for Planetary Protection Officer 👽

  A post shared by Karlie Kloss (@karliekloss) on

  Izvor: BIZLife/Forbs

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE