Priprema se mjuzikl o Slobi i Miri (nije News.net)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priprema se mjuzikl o Slobi i Miri (nije News.net)

  Mjuzikl “Slobodan šou”, o životu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković biće izveden krajem februara na Kosovu i Metohiji, pišu “Večernje novosti”.

  Predstava se već uveliko priprema u beogradskom Narodnom pozorištu, u režiji Nenada Todorovića, a po tekstu Jelene Bogavac. Autor muzike je Marko Grubić.

  “Odlučili smo se za ovakav projekat jer je sudbina Kosova, početak i kraj, direktno povezana sa periodom Miloševićeve vladavine. Često se smatra da je on glavni junak tragedije ‘rastanjaka’ srpske nacije”, kaže Jelena Bogavac. “U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je bio ‘balkanski kasapin’ ili ‘žrtveno jagnje’, a odgovor će, naravno, tek dati istorija. Naš umetnički zadatak je, veruje u hrabrom i odgovornom promišljanju i traženju odgovora na pitanja o sopstvenom nacionalnom identitetu”.

  Jelena kaže da Slobodana i Miru tumačimo kao nerazdvojiv vladarski par na čelu države u odsutnom trenutku, raspada Jugoslavije i “preformulacije” sveta.

  “Reditelj je birao žanr a ja sam kao autor u fokus stavila dva perioda: doba ‘šljokica’ devedesetih godina prošlog veka, a onda vreme hapšenja Miloševića i haške dokumente. Predstava pokazuje kako je iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cele nacije koju smo doživeli u Hagu, odnosno u Hadu, kako ga mi interno zovemo.”

  U predstavi učestvuje ceo glumački ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor “Gli Srbija”. Članovi tog hora su poslednje “Miloševićeve bebe”, deca rođena 1994. i 1995. godine. “Ova generacija gotovo ništa ne zna o tom periodu, niti ima bilo kakav odnos prema njemu, ali se veoma živo seća bombarodvanja. Zapravo, slike bombardovanja su njihove prve uspomene iz detinjstva.”

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE