Priprema se privatizacija Komercijalne banke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priprema se privatizacija Komercijalne banke

  U toku su pripreme za privatizaciju Komercijalne banke i u njima učestvuje i Narodna banka Srbije, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

  „Kada smo kod Komercijalne banke, država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju i inače dobrih finansijskih institucija poput Komercijalne banke učini brzopleto i nesagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće”.

  Prezicirala je – „da, pripreme za privatizaciju idu i NBS učestvuje u okviru svojih nadležnosti”. Kako je rekla, neko od budućnih suvlasnika, akcionara u Komercijalnoj banci može biti samo neko ko je poželjan investitor, u smislu finansijske snage, iskustva u upravljanju finansijskim isnstitucijama i dugoročne opredeljenosti da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji.

  Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,7 odsto, a znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija. Proces privatizacije je ranije najavljivan iz vrha vlasti kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra.

  Zatim su u vlasništvo ove velike, zasad pretežno domaće banke, ušli i IFC, kao deo Svetske banke, sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona evra i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra, a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svetske ekonomske krize.

  Izvor: politika, agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   Jorgobanka, Brnabić, Siniša Mali i ostalih, već rade projekat za povećanje plata i penzija, a ΛV je naveliko isprojektovao sve to. Šta li ovi poltroni i papagaji rade drugo osim da ponavljaju šta je šef rekao. Šta li će uraditi penzioneri sa tolikim parama? Bojim se da umesto povećanja penzije, poveća svotu otimanja penzije. Kod ΛV ništa niti se znalo niti će se znati do zadnjeg trenutka. Jedno jutro kada ustane na dve ili tri noge, odluči, saopšti i tačka. Sve je rešeno i učinjeno? Na kraju desi se ono iz naroda rečeno: “I vuci (ministri i predsednik) siti i ovce (penzioneri) na broju”?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE