Privatnik će "OSVETLJAVATI" Niš?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privatnik će “OSVETLJAVATI” Niš?

  Privatna firma ili konzorcijum privatnih firmi trebalo bi da preuzme brigu o najvećem delu javnog osvetljenja u Nišu.

  Rok za prijavu na tender za izbor privatnog partnera koji će se baviti zamenom, racionalizacijom i održavanjem dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji grada Niša, ističe u ponedeljak.

  Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja je krajem juna raspisala javnu nabavku, odluku o privatnom partneru doneće u roku od 30 dana, od dana otvaranja ponuda.

  Konkursnom dokumentacijom predviđeno je da se firmi koja bude pobedila na tenderu poslovi održavanja javnog osvetljenja i zamene postojećih svetiljki, LED svetiljkama, povere na 15 godina.

  Izabrana firma imaće obavezu da od ukupno 23.866 postojećih svetljki, 23.566 zameni LED svetljkama i da izmesti 164 merna mesta na seoskom području.

  Konkursom je predviđeno da firma koja bude pobedila na tenderu mora da unapredi kvalitet usluge javnog osvetljenja tako da u svakom naseljenom mestu tokom svake noći bude u funkciji najmanje 98 odsto, od ukupnog broja svetiljki.

  Očekuje se da zamena postojećih svetljki energetski efikasnim LED svetljkama, donese značajne uštede gradu, što je bio i glavni motiv za raspisivanje tendera.

  Prema podacima iz konkursne dokumentacije, godišnja potrošnja dela javne rasvete koja je predmet tendera iznosi više od 15 miliona kilovat sati, odnosno košta godišnje budžet grada preko 121 milion dinara.

  Istraživanje BIRN objavljeno krajem prošle godine pokazalo je da su 24 grada i opštine u Srbiji do sada okončale javne nabavke za ugradnje LED svetiljki.

  Iz BIRN su upozorili da su u 22 grada posao dobile iste firme i njihovi partneri Resalta, Esco Elios, Light i Keep Light. Izbor na tenderima doneo je tim firmama poslove modernizacije javne rasvete vredne oko 50 miliona evra.

  Prema pisanju BIRN, reč je o grupi firmi povezanih sa ljudima bliskim vrhovima mađarske i srpske vlasti. Jedan od vlasnika Resalte je američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE