Privrednici se preračunavaju: POMOĆ ili OTPUŠTANJE radnika?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici se preračunavaju: POMOĆ ili OTPUŠTANJE radnika?

  Privrednici se sada najviše bave preračunavanjem, da li je isplativije da iskoriste državnu pomoć za ublažavanje posledica epidemije virusom kovid-19 ili otpuste deo radnika, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  “Pomoć države privredi kroz isplatu tri minimalne zarade radnicima i odlaganje uplate poreza i doprinosa na te zarade do januara 2020. godine omogućiće možda da mnoge male firme koje su dominantne u privredi prežive, ali će se finansijske obaveze nagomilati za sledeću godinu”, rekao je Atanacković.

  Vlada Srbije donela je paket mera od 5,1 milijardu evra za pomoć privredi zbog pandemije koji predviđa nadoknadu minimalnih plata u privredi za tri meseca koliko se očekuje da traje vanredno stanje, odlaganje poreza i doprinosa na te zarade do januara sledeće godine pod uslovom da firme ne otpuste više od deset odsto radnika.

   Jedna od mera je i kreditna podrška za likvidnost preko Fonda za razvoj i banaka, kao i odlaganje isplate svih kredita na tri meseca.

  Atanacković je ocenio da su prihodi u privredi značajno pali od marta, da su pokidani lanci proizvodnje i da će oporavak posle završetka pandemije ići teško, a da finansijske obaveze za sledeću godinu rastu, pa da firme ako sad prežive, teško će sledeće godine.

  On je rekao da je privrednicima ponuđeno da poslovni prostor koji iznajmljuju od javnog preduzeća u Beogradu plate na 12 rata od januara sledeće godine ili pola tog duga sada.

  Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčana pomoći građanima, prema njegovim rečima, bila je neprecizna u pogledu plaćanja poreza i doprinosa na plate.

  “Po novom tumačenju porezi i doprinosi na plate za mart mogu da se odlože do sledeće godine ako već nisu plaćeni uz plate za taj mesec”, rekao je Atanacković.

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da za sada nema prijava radnika da su odbili otkaz, ali da misli da je još rano.

  “Pomno pratimo stanje i tamo gde nemamo sindikat i osim nekoliko sporadičnih slučajeva nema masovnije otpuštanja, ali mislim da je još rano”, rekao je Orbović za Betu.

  Predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Zoran Stojiljković potvrdio je da za sada nema alarmantnih otpuštanja radnika, ali da je “pitanje šta će se desiti kada prođu tri meseca izdašne neselektivne državne pomoći”.

  “Ova kriza neće trajati tri meseca, a država će potrošiti značajan novac pružajući neselektivnu pomoć privredi, a šta će biti posle toga”, upitao je Stojiljković.

  Dodao je da Hrvatska već razmišlja da posle podrške privredi za tri meseca nastavi da daje pomoć još tri meseca.

  Stojiljković je ocenio da Srbija nema strategiju za period posle tri meseca trajanja epidemije i da se može očekivati “armija nezaposlenih, koji će dolaziti naročito iz firmi stranih investitora na koje država nema veliki uticaj”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • snezana

   Majmunska posla. Moja firma je prihvatila prvi paket. Koliko uzeto tolika je obaveza kroz doprinosa , a plate pride. Da su bila jasna pravila NIKADA. Otpusticu radnike ali ocekuhem da drzava odustane od placanja sa Biroa. A ne daj boze da mi neko od radnika preda otkaz pre 31 oktobra jer ako ne nadjem novog adekvatnog radnikacpopicu kaznu od 250 000 Neki ce reci ma hajte molim Vas. Da, to je samo srpska smicalica jer Crna Gora daje pomoc ali je be yslovljava. I verujem da bi namnovo dao da nas je sve zaduzio kaoni do sada za pomoc investitorima. A umesto toga moglivsu radnicibu svojim sada zatvorenim firmama eaditi za doprinose i platu. Dakle vise bi Drzavi godili nego imvedtitori. Ovu basu drzavu koju volim her je Srbija usrao je Vucic sa svojima. Zelim im zato migrante u jabinetu, bez maski, vodu sa minicentrala, lekare sekretarice i starlete sa dopisnim diplomama da uh lece...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE