Privrednici se žale: KOMPLIKOVANE procedure za dobijanje kredita

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici se žale: KOMPLIKOVANE procedure za dobijanje kredita

  Proizvodnja u firmama u Srbiji koje su počele da rade posle ukidanja vanrednog stanja još nije dostigla nivo koji je imala pre toga, a privrednici strepe zbog tekućih problema i mogućih nepredviđenih okolnosti, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  Prema njegovim rečima, privrednici su se obradovali kada je Vlada Srbije objavila da će pomoći privredu i građane sa 5,1 milijardu evra jer su mislili da je to „puno para”.

  Ispostavilo se da je, osim pomoći u tri minimalne zarade za radnike, ostatak podrške u dve milijarde evra garancija za kredite, a oni se ne mogu dobiti po lakim uslovima“, rekao je Atanacković.

  Banke, prema njegovim rečima, traže skoro iste uslove kao i za kredite bez garancije jer država garantuje za 80 odsto iznosa dobijenih sredstva, a ostatak je rizik banke.

  Država bi, kako je rekao, trebalo da prati stanje u pojedinim sektorima i da „dorađuje mere podrške”.

  „Privreda traži da se porez na dodatu vrednost (PDV) plaća posle naplate potraživanja, a ne odmah po obračunu i ispostavljenom računu”, rekao je Atanacković.

  Procedura za dobijanje kredita – komplikovana

  Suvlasnik subotičke firme Hemotehna za proizvodnju ambalaže Radovan Mijatović rekao je da je toj fabrici od 35 radnika neophodan, ne kredit za likvidnost, već investicioni, a da mu nije jasno da li se i na njih odnosi garancijska podrška države.

  Procedura za dobijanje kredita je komplikovana, nedelju dana pripremamo razne papire i to jako usporava naš rad i rast, što utiče i na poslovne partnere, pa se tako napravi ceo lanac blokada”, rekao je Mijatović.

  Dodao je da je država obećavala kredite kao pomoć sa jedan odsto kamate, a da banke obračunaju još dva odsto.

  Istakao je da u Srbiji postoje dve privrede, jedna koja posluje sa državom i bliska je vladajućoj partiji (SNS), a preostala nema nikakve privilegije.

  Mijatović je rekao da u ovim uslovima pandemije ne treba očekivati oporavak privrede pre kraja ove i početka sledeće godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE