Privrednici traže digitalizaciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici traže digitalizaciju

  Privrednici podsećaju nadležne da treba usvojiti preostale podzakonske akte Zakona o elektronskom dokumentu i podzakonski akt koji propisuje daljinsku identifikaciju korisnika u finansijskom sektoru. Predlažu da se olakša korišćenje elektronskog potpisa u javnom i privatnom sektoru, tako da budu dostupni širem krugu građana, prenose Večernje novosti.

  Član UO Saveta stranih investitora Marinko Ukropina ističe, za “Novosti”, da je jedan od pozitivnih pomaka to što elektronski dokument sada ima istu važnost kao pisani, iako je još prisutan otpor prema tome u praksi. Pozitivno je i što je omogućeno elektronsko plaćanje usluga E-uprave na internet portalu pomoću platnih kartica. Izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju su donele određeni napredak u elektronskom plaćanju.

  Većina institucija poštuje nova pravila i jednostavnije procedure. Otpora, ipak, još ima.

  Poreska uprava, na primer, još zahteva da potvrda o rezidentnosti bude u štampanom obliku, potpisana i sa pečatom – kaže Ukropina. – Drugim rečima, ako se neka kompanija iz Srbije reklamira na “Guglu”, da bi izbegla dvostruko oporezivanje mora da traži od Ministarstva finansija SAD da pošalje potvrdu o rezidentnosti u štampanom obliku, potpisanu, s pečatom.

  I dalje postoje prepreke, navodi Marinko Ukropina. 

  “Treba imati u vidu da digitalizacija predstavlja šansu, što znači da Srbija treba da iskoristi ovu priliku kako bi poboljšala svoju konkurentnost”, zaključuje Ukropina.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE