PROBLEMATIČNI SMO: Brisel možda UKINE BEZVIZNI režim Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PROBLEMATIČNI SMO: Brisel možda UKINE BEZVIZNI režim Srbiji

  Nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u EU, piše EUObserver.

  Prema internom dokumentu EU, u koji je portal imao uvid, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima, zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.

  “U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija”, navela je nemačka delegacija u dokumentu.

  Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

  “Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe”, navodi briselski portal.

  Evropska komisija smatra da je bezvizno putovanje “značajno postignuće” u odnosima EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva. “Ali nisu svi srećni, pošto se o pretnji takozvanog `Mehanizma za suspenziju viza` sada aktivno raspravlja”, navodi EUobserver.

  Ponovno uvođenje viza moguće je u slučaju povećanja nezakonitih boravaka za više od 50 odsto, ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil. Zemljama koje odbijaju da prime nazad svoje državljane takođe mogu biti vraćene vize.

  U Nemačkoj je registrovan veliki porast “prekršaja neovlašćenog boravka” iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije. Italija je iznela slične komentare o Moldaviji, ukazujući da mreže za trgovinu ljudima koje deluju u susednim zemljama zloupotrebljavaju putovanje bez viza. Rim je predložio da se Moldaviji ukine bezvizni režim “u slučaju nedovoljnog napretka”.

  “Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbima”, navodi EUobserver.

  Češka je navela da je imala veliki broj neosnovanih zahteva za azil građana Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Belgija je ukazala na “alarmantno povećanje” broja podnosilaca zahteva za azil iz Moldavije 2021. godine.

  Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019, ali ga je Evropska komisija odbacila, dodaje EUobserver.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE